Robothundens griparm kan användas till att öppna dörrar. Foto: Boston Dynamics

Ny fyrbent robot kan öppna dörrar

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade robothunden har nu lärt sig att öppna dörrar – med hjälp av en griparm.

Spot Mini, som den fyrbenta robothunden egentligen kallas, har utvecklats av företaget Boston Dynamics som är känt för sina robotprojekt.

De har tidigare utvecklat robotar som kan hoppa nio meter upp i luften eller göra volter.

Många av deras robotar har djur- eller människoliknande egenskaper. Men deras senaste version av robothunden Spot Mini inkluderar en femte lem, nämligen en griparm som huvud.

Öppnar dörr med griparm

I ett nytt videoklipp som har blivit populärt demonstreras hur denna griparm kan tänkas fungera. I klippet kan man se roboten försiktigt vrida handtaget på en dörr och öppna den.

Boston Dynamics robotar är ofta designade för militära föremål, men de har pratat om att expandera så att robotarna skulle kunna användas inom byggsektorn eller äldrevården.

Spot Mini kan hantera objekt, använda trappor och komma i bruk inne på kontor, i hemmet eller ute i trädgården, skriver företaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.