Östersjön har länge varit speciellt utsatt för miljöpåverkan. Havet är instängt mellan Skandinavien och norra Östeuropa, och vattengenomströmningen i Öresund är så pass låg att miljögifter inte kan spädas spädas ut ordentligt.
Och gifter finns det – 85 miljoner människor bor runt havet och en påverkan på det sköra innanhavet verkar i det närmaste oundviklig.
Förut hade de stora miljöbovarna namn som DDT, PCB och kvicksilver. Många arter drabbades hårt, bland annat havsörnarna som länge la ägg med för dåligt skal, med döda ungar som följd.
Nya hot
Nu på senare år, när de värsta effekterna av 1900-talets synder till synes börjar mattas av, så dyker nya miljögifter upp.
De handlar om en typ av miljögifter som innehåller fluor – fluorerade och perfluorerade kemikalier –och som är mycket vanligt förekommande i en mängd produkter som används dagligen i samhället.
Bland annat teflonet i våra stekpannor, brandskummet vi släcker våra bränder med och kemikalierna som håller våra kläder torra innehåller dessa ämnen. Ämnen som alltså lyckas ta sig förbi våra reningsverk och ta sig ut i Östersjön.
Flera djur påverkas
På senare tid har forskarna sett en ökning av dessa kemikalier i flera djur kring Östersjön, bland annat utter, sillgrissla och tumlare. Dessutom har forskarna kunnat se att ämnena tycks föras vidare till nästa generation, och vissa fall till och med öka hos ungarna.
Men än så länge är forskningen på de här kemikaliernas effekter ganska ofullständig. Många forskare menar dock att de nya kemikalierna i tillräckligt höga doser kan ha en hormonstörande effekt, något som kan få förödande konsekvenser, kanske till och med för människor.
– Vi vet idag inte om det är skadligt för människor, men mycket forskning tyder på att dessa ämnen kan störa våra hormoner, vilket kan leda till en rad sjukdomar, som cancer, astma och diabetes. Ett sånt samband är inte osannolikt, säger Bo Jönsson, professor i miljömedicin vid Lunds universitet.
För att få svaret på exakt hur de nya kemikaliehoten rör sig genom näringskedjan, och på hur de påverkar djur och människor, så krävs mer forskning. Men under tiden så fortsätter kemikalierna att strömma till i Östersjön med oförminskad styrka.
Se dokumentären Den andra vågen, om de nya miljöhoten mot Östersjön, i Vetenskapens värld, måndagen den 6 maj 20:00 i SVT2.