Ny medicin mot alkoholism på gång

Uppdaterad
Publicerad

En ny medicin mot alkoholism kan bli verklighet i framtiden. Behandlingen påverkar hjärnans dopaminförande belöningssystem som aktiveras av alkohol och har tidigare gett ett gott resultat på råttors alkoholintag enligt en avhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Forskningen tyder på att alkohol troligen kan aktivera hjärnans belöningssystem via en receptor för aminosyran glycin.

-Det här är en av få receptorer som alkohol angriper initialt i hjärnan. Vi har kommit fram till att den spelar en väldigt stor roll i hjärnan. Den har inte varit studerad i hjärnan på det här viset tidigare, säger Helga Höifödt Lidö, som i förra veckan disputerade med forskningen och nu är doktor i neurofarmakologi.

Genom att höja glycinnivån i hjärnan skulle man därför kunna minska alkoholens effekter i belöningssystemet, förklarar hon.

-Då blockerar man alkoholens förmåga att aktivera receptorn, säger Helga Höifödt Lidö.

Hon berättar även att den kliniska studien på människor avbrutits.

-Det sattes i gång en klinisk studie med våra samarbetspartners. Tyvärr blev de i den här processen uppköpta av ett större farmaceutiskt företag, och det ledde till att flera kliniska prövningar lades ned, inklusive den här studien.

Hon är angelägen om att få testa läkemedlet på människor.

-Vi tror verkligen att den kan ha bra effekt, för den har visat så väldigt tydliga resultat vid experiment på djur.

Av råttorna som läkemedlet testades på visade 85 procent positiva resultat.

Minskar möjligheten

-Det är mycket spännande, en helt ny infallsvinkel, säger Jörgen Engel, professor i farmakologi och expert på alkoholläkemedel, om forskningen kring glycinreceptorn.

-Du minskar alkoholens möjlighet att påverka de nervsystem som kan vara med om utvecklingen av beroendet.

-Orsaken till alkoholism är väldigt brokig. Det finns väldigt många olika system i hjärnan som kan bidra till utveckling av beroende. Då är det väldigt bra att det finns många olika alternativ till farmakologiska behandlingsmodeller, säger Jörgen Engel.

I dag finns tre godkända läkemedel för behandling av alkoholism. De är mycket effektivare än sitt rykte, berättar Jörgen Engel. Antingen var och ett för sig eller i kombination med varandra.

-Det finns någonting för alla kan man säga, säger Jörgen Engel.

-Problemet är att det finns drygt 300 000 människor som är alkoholberoende i Sverige i dag. Av de 300 000 är drygt 70 000 kända av vården och färre än 20 000 får de här läkemedlen.

-Jag tycker att det är en skandalös underbehandling.

-Det beror väldigt mycket på en okunskap bland vårdpersonal över hela fältet. De känner inte till att de här medlen är användbara och har en god effekt.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.