Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon tittar forskarna på spermier med hjälp av ett mörkfältsmikroskop som lyser upp dem så man ser deras simstil tydligt. Foto: Storyblocks

Ny metod sorterar ut spermier som simmar bäst

Uppdaterad
Publicerad

Forskare lät spermier simma i en kanal med olika trögflytande vätskor och strömmar för att likna miljön i livmodern och äggledarna. På så vis hoppas man kunna hitta spermier med störst chans att lyckas vid en IVF-behandling.

I dag försöker man på IVF-kliniker välja ut de bästa spermierna för provrörsbefruktning med mikroskop genom att se hur de simmar. Därefter centrifugeras de genom olika tjocka vätskor för att hitta de starkaste simmarna. Men testmiljön liknar inte miljön i livmodern och äggledaren.

– Spermier har många olika utmaningar på vägen. Den måste simma i vätskor som är tunna eller tjocka. Den måste navigera genom den komplexa labyrinten i kvinnans könsorgan och sedan måste den penetrera ägget för att det ska befruktas, berättar fertilitetsforskaren Meurig Gallagher vid University of Birmingham.

Spermiernas simsätt avslöjar bästa kandidaten

I en ny studie lät man spermierna simma i en kanal där strömhastighet och vätskans tjockhet kunde förändras för att se vilka som simmar bäst i olika miljöer. I videon tittar forskarna på dem med hjälp av ett mörkfältsmikroskop som lyser upp spermierna så man ser deras simstil tydligt.

Om den här tekniken kan användas på IVF-klinikerna behöver utvärderas för att se om den leder till fler barn.

– Jag tror att det kan vara ett intressant verktyg för att studera grundläggande vetenskapliga frågor kring vad som utmärker en bra spermie. Vi letar inte efter spermier som kan simma väldigt snabbt åt ena hållet och inte göra något annat, säger Meurig Gallagher som inte varit inblandad i den aktuell studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.