Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Calle Elfström, SVT:s miljöreporter, om WMO:s rapport och fenomenet El Nino. Foto: Emrah Gurel/TT

”Världen kan passera 1,5 gradsmålet nästa år”

Uppdaterad
Publicerad

Rekordvarmt hav och försurning, rekord i avsmältning av glaciärer i Alperna och havsis i Antarktis. Och rekord i halterna av koldioxid och metan i atmosfären. FN:s meteorologiska organisation WMO beskriver hur världen kan passera 1,5 gradsmålet redan nästa år.

Rapporten State of the Global Climate 2022 redovisar bland annat temperatur, havsvärme och -nivåhöjning, försurning, glaciärsmälta och extrema väderförhållanden. Även information om socioekonomiska effekter, så som livsmedelstrygghet och migration, är inkluderat.

Under fjolåret har katastrofala översvämningar, värmeböljor och torka drabbat stora delar av världen, enligt rapporten. Konsekvenserna av förändringarna har kostat länder flera miljarder kronor.

Klimatkrisen

Haven och luften hårt påverkade

Värmen och surhetsnivåerna i världshaven nådde rekordhöga nivåer och havsisen i Antarktis och glaciärerna i de europeiska Alperna nådde rekordlåga nivåer. Den globala havshöjden och mängden värmefångande koldioxid och metan i luften har nått de högsta nivåerna som registrerats i modern tid.

– Den stora förändringen av havsnivåerna beror på att haven blir varmare och därav tar större plats. Men nu räknar man med att 30-40 procent av stigningen beror på avsmältning på Grönland och Antarktis, säger SVT-meteorologen Pererik Åberg.

Glaciärerna krymper snabbt

De glaciärer som forskare använder som måttstock för världens ”hälsokontroll” krympte med mer än 1,3 meter på bara ett år. För första gången i historien överlevde dessutom ingen snö sommarens smältperiod på Schweiz glaciärer.

2022 räknas dock inte som det varmaste året i historien, utan hamnar på femte eller sjätte plats beroende på mätmetod. Men rapporten uppvisar att de senaste åtta åren är de åtta varmaste som någonsin registrerats globalt sett.

Några länder som dock hade sitt varmaste klimat sedan man började mäta är Storbritannien, Frankrike, Irland, Portugal, Spanien, Belgien, Luxemburg, Italien, Tyskland, Schweiz och Nya Zeeland. Kina hade sin längsta och mest omfattande värmebölja i landets historia.

– Uppvärmningen i Europa går dubbelt så fort som det globala genomsnittet, enligt nya uppgifter från europeiska miljöbyrån Copernicus, säger SVT:s miljöreporter Calle Elfström och fortsätter:

– Vi i Sverige hade inga toppnoteringar, men det var värmeböljor.

Vatten och torka fördrev miljoner

Afrikas torka fördrev mer än 1,7 miljoner människor i Somalia och Etiopien, medan Pakistans förödande översvämningar – som gjorde att en tredjedel av landet vid ett tillfälle stod under vatten – fördrev omkring 8 miljoner människor, enligt rapporten.

Hör SVT:s klimatreporter och SVT:s meteorolog kommentera den nya FN-rapporten i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet