Ny studie: 12 sorters plast i människors lungor

Publicerad

För första gången har forskare hittat mikroplast i lungorna på levande människor. 11 av 13 patienter hade mikroplast i lungvävnaden. Men än så länge vet man inte hur partiklarna påverkar vår hälsa.

Tidigare har forskare upptäckt mikroplast i både blod och avföring. Nu har brittiska forskare vid Hull York Medical School även hittat plast djupt inne i våra lungor.

När forskarna undersökte vävnad från 13 patienter som genomgått olika kirurgiska ingrepp hittade man plasten i 11 personer. Forskarna förvånades särskilt över att de fann mikroplast i lungornas nedre delar.

– Vi förvånades över den höga koncentrationen och storleken på partiklarna eftersom vi inte trodde att partiklarna skulle kunna ta sig ner i lungornas trånga nedre delar, säger studiens huvudförfattare Laura Sadofsky.

Finns i luften och vattnet

Mikroplast finns överallt i miljön omkring oss. Konstgräsplaner, bildäck och syntetiska textilier är några av källorna. Liksom gödselmedel, glitter i smink, tvättmedel och målarfärger.

Vi får i oss de små partiklarna via maten, vattnet och luften.

Den brittiska studien hittade 12 olika typer av mikroplast i patienternas lungor. Vanligast var Polypropen och PET-partiklar. Alltså den typen av material som exempelvis finns i rör, flaskor och matförpackningar.

På Institutet för Miljömedicin vid Karolinska institutet undersöker man hur odlade lungceller påverkas av mikroplast. Forskaren Hanna Karlsson, som är docent i toxikologi, tycker att den brittiska studien är intressant.

– Den är mycket intressant men det finns också vissa oklarheter. Det är svårt att studera det här och jag ställer mig fortfarande lite frågande till varför man kan se så här stora fibrer långt ner i lungan. Jag tycker att vi behöver fler studier som kan bekräfta de här resultaten.

Kan de här partiklarna orsaka sjukdom?

– Det vet vi inte riktigt ännu. Man har sett att industriarbetare som utsätts för mycket höga halter av textilfibrer eller mikroplaster har en högre risk att drabbas av olika sjukdomar. Vi vet också att partiklar generellt ger en rad olika hälsoeffekter. Men i nuläget tror vi inte att exponeringen är så hög och partiklarna är oftast inte akut toxiska. Däremot är det ju problematiskt att de är så svåra för kroppen att bryta ner, säger Hanna Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.