Ny studie: Antikroppar mot covid-19 kvar efter nio månader

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av de som har smittats av covid-19 har skyddande antikroppar kvar i minst nio månader efter bekräftad infektion. Det visar en stor studie från Danderyds sjukhus och Karolinska institutet.

Risken för återinfektion visade sig vara extremt låg.  

– Om man har haft bekräftad covid-19 så tycker jag att man kan ställa sig sist i kön för vaccin och låta andra som behöver det mer vaccinera sig först, säger forskaren Charlotte Thålin.  

Det är goda nyheter som forskarna kommer med i dag.   

Community-studien startade i våras och undersöker långtidsimmunitet hos vårdpersonal.  

I studiens tredje fas kunde forskarna se att nästan alla, 96 procent av de 370 deltagare som hade antikroppar i våras, fortfarande har kvar skyddande antikroppar mot virusets så kallade spikprotein efter nio månader.  

Mindre än 1 procent smittade igen 

Ännu mer glädjande är att forskarna nu kan slå fast att antikropparna tycks fungera bättre än de hade trott.  

Veckovisa screeningar visar att mindre än en procent av deltagarna smittades igen under de tio veckor som man screenade dem. 

Forskarna hade förväntat sig att antikropparna bara skulle skydda till en viss grad och att fler personer med antikroppar skulle bära på viruset utan symptom.

– Det är jättegoda nyheter. Antikropparna verkar fungera bra, de skyddar dig från att bli sjuk men också från att bli infekterad och sprida det vidare, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare för Community-studien. 

Både antikroppar och T-cellsminne 

De flesta, två tredjedelar, av de studiedeltagare som hade antikroppar hade också ett specifik T-cellsminne mot viruset. 

– Det har ju pratats mycket om huruvida man kan bli infekterad och få ett T-cellsminne men inte ha antikroppar, men så verkar det inte vara. De som inte hade några antikroppar hade inte heller något T-cellsminne mot sars-cov-2, förklarar Charlotte Thålin. 

Hon anser att den nya kunskapen om långtidsimmuniteten bör påverka i vilken ordning människor vaccineras mot covid-19.  

– Det här talar ju starkt för att man inte riskerar att bli infekterad igen, i alla fall inte inom nio månader. Så vet man om att man har haft covid-19 så tycker jag att man kan ställa sig sist i kön och låta de som behöver vaccinet mer gå före, konstaterar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.