Hallon, jordgubbar och blåbär – alla innehåller den flavonoid som bär namnet antocyanin. Foto: Scanpix

Ny studie: Bär skyddar mot hjärtinfarkt

Uppdaterad
Publicerad

En ny stor studie av kvinnor i USA tyder på att ett ämne i röda och blåa bär ger ett skydd mot hjärtinfarkt.

Det finns ämnen i bär som sägs vara extra nyttiga. Men är det så i verkligheten? Ja, åtminstone om man får tro en ny stor studie – som påstår att bär ger visst skydd mot hjärtinfarkt.

Det är sammanlagt 94 000 kvinnor som ingått i den stora studien som genomförts av forskare vid Harvard i USA. Kvinnorna var, när studien inleddes, i åldrarna 25 till 42 år och alla hade ett i grunden friskt hälsotillstånd.

Rapporterat matvanor i 18 år

Vad forskarna ville utreda var sambandet mellan kostvanor och risken för hjärtinfarkt hos relativt unga friska kvinnor. Studien inleddes redan 1989. Sedan dess har alltså kvinnornas kostintag rapporterats.

Under de 18 år som studien pågick har 405 av de 94 000 kvinnorna drabbats av hjärtinfarkter. Och det tycks finnas ett samband till kosten:

De som åt bär mer än tre gånger i veckan löpte hela 32 procent mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt, jämfört med kvinnorna som åt bär maximalt en gång i månaden. Forskarna har då även kompenserat för att bärätarna i övrigt åt en något mer hälsosam kost.

Färgämne i bär – och rödvin

Forskarna tror att hemligheten är en viss typ av så kallade flavonoider, nämligen så kallade ”antocyaniner”. Det är inte så giftigt som det låter, utan bara det tydligen hälsosamma ämne som ger färg åt bland annat röda och blå bär – men också är färgämnet i aubergine och vindruvorna som blir till rödvin.

För de kvinnor som fick i sig mycket antocyaniner kom enligt studien cirka 60 procent av dessa från just bären i kosten, framför allt från blåbär och jordgubbar, som är de vanligast förekommande bären i amerkanska livsmedel. Antocyaniner förstörs inte heller av upphettning, vilket gör att en hel del mat med bärinnehåll innehåller antocyanin.

Äpplen fick inte effekt

Andra flavonoider, sådana som finns i exempelvis äpplen, lök och andra grönsaker, tycktes enligt studien inte ha samma tydliga koppling till minskad risk för hjärtinfarkt.

– De här resultaten är oberoende av tidigare kända riskfaktorer, som högt blodtryck, gener, motion, rökning, fetma och andra kostfaktorer. Vi visade också att även för kvinnor som annars åt en kost rik på frukter och grönsaker, så var just intaget av de här antocyaninrika livsmedlen viktig för om de skulle riskera hjärtattack, säger Aedin Cassedy, en av forskarna, till SVT.

Fettbildningar i blodkärlen motverkas

Men hur kan då färgämnen i bär ha en sådan här effekt? Forskarna hänvisar till en mängd tidigare experimentella studier, där man kunnat se att antocyanin motverkar så kallat plack, det vill säga fettbildningar i blodkärlens väggar. Dessutom kan ämnet hjälpa till för att vidga artärer.

Studien publiceras nu i tidskriften Journal of American Heart Association och är finansierad av hälsomyndigheter i USA och Storbritannien, och forskarna hoppas nu på fortsatta studier av om huruvida det här färgämnet kan påverka hälsan i våra blodomlopp.

På svenska Livsmedelsverket anser man dock inte att studien innebär att man ska förändra några rekommendationer, utan att de träcker med nuvarande rekommendation om 500 gram bär, frukt och grönsaker per dag.

– Det går inte att fokusera på enskilda typer av ämnen som finns i vissa livsmedel och relatera till hjärtattacker. Matens sammansättning är mycket mer komplex än så, säger Anita Laser Reuterswärd på Livsmedelsverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.