Nästa steg blir att undersöka om myrorna kan skilja en hel organism med cancer och en utan, enligt de franska forskarna. Foto: Hasse Holmberg/TT

Ny studie: Myror kan upptäcka cancer

Uppdaterad
Publicerad

Franska forskare har lyckats träna myror till att upptäcka lukten av cancerceller i laboratoriemiljö. Enligt forskarna lär de små krypen sig snabbt att urskilja cancern.

Forskarna har tränat svart slavmyra att känna in cancerceller, rapporterar bland andra Vetenskapsradion. Totalt tränades 35 myror genom att de en och en placerades i en liten skål med en lösning med cancerceller i ena änden och ett neutralt prov i den andra.

Belönas med sockerlösning

När myrorna gick fram till provet med cancerceller belönades de med sockerlösning. När sockerlösningen togs bort gick myrorna fortsatt fram till cancerprovet.

Enligt studien, som publicerats i iScience, tog det bara 30 minuter för myrorna att lära sig känna igen cancerdoften, vilket är betydligt snabbare än till exempel hundar, som också kan tränas till att sniffa rätt på cancer.

Svett, urin eller saliv

I nästa steg fick myrorna träna på att känna igen två olika typer av bröstcancerceller. Precis som i första försöket fick de sockerlösning i samband med den ena cancertypen. Efter en kort träning lyckades de skilja mellan de båda sorterna.

— Men människokroppen består inte bara av en sorts celler utan massvis. Vi behöver undersöka om myrorna klarar av att skilja mellan en hel organism med cancer och en utan. När det är gjort kan vi testa på människor, säger Baptiste Piqueret, en av forskarna bakom studien till tidningen Science Focus.

Han påpekar att det inte är en bra idé att låta en myrkoloni krypa över någon för att ställa cancerdiagnos. Det kommer i stället att handla om att myrorna får lukta på svett, urin eller saliv från patienterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.