Foto: Pixabay

Ny studie: Tre koppar kaffe om dagen skyddar hjärtat

Uppdaterad
Publicerad

Många med förmaksflimmer får rådet att undvika kaffe och te. Men ny forskning visar att du tryggt kan fortsätta dricka de koffeinhaltiga dryckerna – som till och med kan vara skyddande.

En vanlig uppfattning är att man ska undvika kaffe och te om man har förmaksflimmer eller andra hjärtrytmrubbningar. Men nu har australiensiska forskare analyserat flera populationsstudier för att undersöka sambandet mellan koffein-intag och hjärtrytmrubbningar. Och resultatet som publicerats i tidskriften JACC: Clinical Electrophysiology var överraskande.

13 procent lägre risk

I en studie med nästan 230 000 personer upptäckte forskarna att frekvensen av förmaksflimmer minskade med 6 procent bland de som såg sig som regelbundna kaffedrickare. Och i en annan studie med nästan 116 000 personer hade kaffedrickarna hela 13 procent lägre risk för tillståndet.

En kopp kaffe innehåller ungefär 95 milligram koffein. En förklaring till att koffeinhaltiga drycker kan ge en skyddande effekt är dels att det är en stark antioxidant, dels att koffein blockerar effekten av adenosin, en kemikale som kan främja förmaksflimmer.

Bör undvika energidryck

Men för mycket koffein är inte bra. Forskarna menar att energidrycker, som kan innehålla så mycket som 500 milligram koffein i en burk, bör undvikas av personer med hjärtrytmrubbningar. Men upp till 300 milligram koffein eller tre koppar kaffe per dag är säkert och till och med skyddande för personer med dessa tillstånd, visar studien.

Det här går stick i stäv mot uppfattningen att kaffe och te är dåligt för personer med hjärtrytmrubbningar, och baseras oftast på anekdotiska erfarenheter. Även läkare har den här missvisande synen, skriver forskarna i studien.

Stort patientunderlag

Cecilia Linde, professor i kardiologi vid Karolinska institutet tycker att det är en solid sammanställning, baserad på ett väldigt stort patientunderlag.

– Och resultatet är jätteintressant med tanke på att det finns folk som i alldeles onödan tror att kaffe är farligt. Då är det intressant att veta att ”nej, det är inte farligt”, och att det till och med är skyddande mot arytmier, säger hon.

Arytmier eller hjärtrytmrubbningar

Arytmier eller hjärtrytmrubbningar är ett samlingsnamn för olika tillstånd där hjärtats rytm inte slår normalt.  Hjärtat kan slå för fort, för långsamt eller oregelbundet. Den vanligaste hjärtrytmrubbningen som drabbar allra flest är förmaksflimmer. Minst 300 000 svenskar lider av sjukdomen. Om det inte behandlas kan det leda till stroke.

Källa: Hjärt- och lungfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.