Ny teknik avslöjar mikroplasten i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Ett internationellt forskarteam har under ett år kartlagt mängden mikroplast i Östersjön. De menar att situationen är värre än befarat.

Föroreningar av små plastpartiklar utgör ett växande hot mot djurlivet i havet, och det talas om mängder av plastskräp ute i världshaven – men hur mycket mikroplast finns det egentligen i Östersjön?

För att ta reda på det har ett internationellt forskarteam under ett år studerat förekomsten av de små plastpartiklar som kan cirkulera runt i vattenmassorna under mycket lång tid och på olika sätt påverka den marina miljön.

– Det här problemet kan man inte se med blotta ögat. Jag tror att alla studier som har gjorts hittills har underskattat problemet, säger Anna Kärrman, miljökemist vid Örebro universitet.

Det som hamnar i Östersjön, stannar i Östersjön

Östersjön är ett av världens mest känsliga innanhav med ett mycket långsamt vattenutbyte. Det innebär att det som hamnar i havet även stannar i havet, och att den plast som cirkulerar runt i de fria vattenmassorna gör det under mycket lång tid. Vilket är ett extra stort problem just vad gäller mikroplast, eftersom dessa mycket små plastpartiklar finns kvar väldigt länge.

Enligt en ny norsk studie är det slitage av bildäck som står för hälften av partiklarna i världshaven. Den näst största källan är båtfärger av olika slag. Därefter följer konsumentprodukter, som till exempel fleecekläder som släpper ifrån sig plastfibrer när de slits och tvättas. Även kosmetika och tandkräm kan innehålla plast. Varje år hamnar 40 ton mikroplast från hygienprodukter i Östersjön, enligt beräkningar från Östersjöcentrum vid Stockholms universitet.

– Mikroskräpet består ju av små plastbitar och fibrer, som vi själva har introducerat i havet, säger Anna Kärrman.

Hamnar på tallriken

Vattenproverna som forskarna samlade in från Östersjön har studerats vid Umeå universitet med hjälp av hyperspektral bildanalys. Det innebär att många våglängder undersöks samtidigt, vilket gör det möjlighet att hitta de minsta partiklarna. Tekniken har lett till en preliminär uppfattning av storleken av problemet och det visar sig vara värre än vad forskarna trott:

– Det viktigaste resultatet är att vi hittar mikroskräp runt hela Sverige i haven, i alla lokaler och alla provningar som vi gjorde, säger Anna Kärrman.

Forskarna som studerat tillståndet i Östersjön är särskilt oroade över farliga kemikalier som kan binda till plasten. Magnus Engwall, professor i miljökemi vid Örebro universitet, menar att ett av de stora problemen med mikroplast är att det riskerar att föra in miljögifter i olika näringskedjor:

– Jag tror att det största hotet är att de här plasterna binder upp miljögifter i stora koncentrationer. Då kan de fungera som en bärare av de här gifterna in i näringskedjorna, och i slutändan finns vi människor i många fall. Så vi får tillbaka miljögifterna på tallriken till slut.

Se mer om det marina plastskräpet i kvällens Vetenskapens Värld, SVT2 kl.20.00

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer