Ny teknik avslöjar mikroplasten i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Ett internationellt forskarteam har under ett år kartlagt mängden mikroplast i Östersjön. De menar att situationen är värre än befarat.

Föroreningar av småplastpartiklar utgör ett växande hot mot djurlivet i havet, och dettalas om mängder av plastskräp ute i världshaven – men hur mycketmikroplast finns det egentligen i Östersjön?

För att ta reda på dethar ett internationellt forskarteam under ett år studeratförekomsten av de små plastpartiklar som kan cirkulera runt ivattenmassorna under mycket lång tid och på olika sätt påverka denmarina miljön.

– Det här problemet kan man inte se med blotta ögat.Jag tror att alla studier som har gjorts hittills har underskattatproblemet, säger Anna Kärrman, miljökemist vid Örebro universitet.

Det som hamnar i Östersjön, stannar i Östersjön

Östersjön är ett avvärldens mest känsliga innanhav med ett mycket långsamtvattenutbyte. Det innebär att det som hamnar i havet även stannar ihavet, och att den plast som cirkulerar runt i de friavattenmassorna gör det under mycket lång tid. Vilket är ett extrastort problem just vad gäller mikroplast, eftersom dessa mycket småplastpartiklar finns kvar väldigt länge.

Enligt en ny norsk studie är det slitage av bildäck som stårför hälften av partiklarna i världshaven. Den näst största källanär båtfärger av olika slag. Därefter följer konsumentprodukter, somtill exempel fleecekläder som släpper ifrån sig plastfibrer när deslits och tvättas. Även kosmetika och tandkräm kan innehålla plast.Varje år hamnar 40 ton mikroplast från hygienprodukter i Östersjön,enligt beräkningar från Östersjöcentrum vid Stockholms universitet.

– Mikroskräpet består ju av små plastbitar och fibrer, som visjälva har introducerat i havet, säger Anna Kärrman.

Hamnar på tallriken

Vattenprovernasom forskarna samlade in från Östersjön har studerats vid Umeåuniversitet med hjälp av hyperspektral bildanalys. Det innebär attmånga våglängder undersöks samtidigt, vilket gör det möjlighet atthitta de minsta partiklarna. Tekniken har lett till en preliminäruppfattning av storleken av problemet och det visar sig vara värreän vad forskarna trott:

– Det viktigaste resultatet är att vihittar mikroskräp runt hela Sverige i haven, i alla lokaler ochalla provningar som vi gjorde, säger Anna Kärrman.

Forskarna somstuderat tillståndet i Östersjön är särskilt oroade över farligakemikalier som kan binda till plasten. Magnus Engwall, professor imiljökemi vid Örebro universitet, menar att ett av de storaproblemen med mikroplast är att det riskerar att föra in miljögifteri olika näringskedjor:

– Jag tror att det största hotet är att dehär plasterna binder upp miljögifter istora koncentrationer. Då kan de fungera som en bärare av de härgifterna in i näringskedjorna, och i slutändan finns vi människor imånga fall. Så vi får tillbaka miljögifterna på tallriken tillslut.

Se mer om det marina plastskräpet i kvällens Vetenskapens Värld, SVT2 kl.20.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.