Hybridbatteriers livstid kan flerdubblas med den nya tekniken. Foto: Yang Shen/Gunnar Zetterberg, SU

Ny upptäckt: Syrgas kan flerdubbla batteriers liv

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Stockholms universitet har utvecklat en teknik som kan förlänga ett laddningsbart batteris livslängd med 60-100 år. Spela videon för att se hur det fungerar.

När forskaren Yang Shen undersökte gamla uppladdningsbara batterier som slutat fungera upptäckte han att de i princip var helt intakta. De hade inte korroderat som han trodde.  

Tillsammans med sin handledare Dag Noréus vid Stockholms Universitet testade han att fylla batteriet med syrgas för att återställa balansen i batteriet. 

– Vi blev lite förvånade över att det gick så bra att tillsätta syre till batteriet. Det var lite av ett heureka. Nästa steg blev ganska uppenbart, att man kan använda tekniken för att återställa elektronbalans och elektrolyt i batterier, säger Dag Noréus, professor i oorganisk kemi.  

NiMH-batterier 

Experimenten är gjorda på hydridbatterier, så kallade NiMH-battterier. Den här typen av batteriform var standard innan vi bytte till litiumjon-batterier i de flesta mobiltelefoner och elbilar.  

Litiumjon-batterier har många fördelar, de är extremt effektiva, och väger mindre eftersom kan få ut mer energi på mindre yta.  

Men det finns andra fördelar med hydridbatterier, enligt forskarna. De har lång livstid och är lättare att återvinna eftersom de kan monteras isär och inte behöver smältas ner på samma vis som litiumjon-batterier.  

—Jag tror att den här upptäckten kan ha stor betydelse. Nickelmetallhydrid-batterier växer starkt efter ökade krav på backupenergi inom transporter som järnväg och inom vindkraft, säger Mats Sandberg, batteriforskare på RISE. 

Utvecklar nytt batteri 

Yang Shen som utvecklade syrgastekniken jobbar nu på det svenska företaget Nilar för att ta fram ett långlivat NiMH-batteri för el-lagring. Batterierna som de utvecklar är i första hand tänkta att användas för lagring av förnybar el. 

Läs mer om batteriforskningen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.