Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Ever given färdades genom kanalen: ”Betedde sig som en flipperkula” Foto: Egyptiska kanalmyndigheten/TT, SVT/Vetenskapens världVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så fastnade jättefartyget i Suez: ”Betedde sig som en flipperkula”

Uppdaterad
Publicerad

Under våren 2021 kilades det 400 meter långa fraktfartyget Ever Given fast på tvären i Suezkanalen och hindrade alla fartyg från att passera under flera dagar. Haveriutredningen är fortfarande inte offentlig men nya analyser pekar på flera faktorer som kan ha legat bakom olyckan. Bland annat att Ever Given ökade hastigheten i kanalen.

Det finns många orsaker till att Ever given gick på grund och blockerade Suezkanalen under sex dagar under våren 2021. Både kanalmyndigheten och skeppets ägare framhåller den hårda vinden och skeppets hastighet som orsaker till att skeppet gick på grund. Enligt skeppets ägare berodde fartökningen på lotsarnas instruktioner, medan kanalmyndigheten lägger skulden på skeppets kapten.

Bankeffekten viktig förklaring

Fartygsinspektören Francesco Morelli har studerat Ever givens färd genom Suezkanalen och jämfört den med det lika stora fartyget Cosco Galaxy som passerade kanalen precis innan, i samma blåst. I klippet ovan förklarar han bankeffekten – vilket enligt honom är en viktig anledning till att Ever given gick på grund.

– När ett fartyg som Ever Given befinner sig närmare den ena banken gör en hydrodynamisk effekt att det sugs närmare den banken. Fenomenet kallas bankeffekt och ökar med fartygets hastighet, säger Francesco Morelli.

Se hela Vetenskapens värld – Fartyg som kraschar på SVT Play eller i SVT2, måndag den 3 oktober klockan 20.00.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer