Ett vackert leende! Fladdermusarten Hypsugo dolichodon har extra långa hörntänder, vilket möjligen beror på att den lever av stora insekter med hårda skal. Foto: TT

”Dementor-stekel” och bisarr fladdermus bland nya arter

Uppdaterad
Publicerad

En jättelik vandrande pinne, en stekel som förvandlar sin offer till zombier, en fladdermus med extremt långa hörntänder. Dessa arter hör till drygt 139 nyupptäckta djur och växter i Mekongflodens bäcken i Sydostasien.

Många av arterna är bisarra, andra är mycket vackra, en och annan är skräckinjagande.

De beskrivs i en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF). Totalt sedan 1997 har 2 216 tidigare okända växter och ryggradsdjur upptäckts i Mekongregionen – ett genomsnitt på tre nya arter i veckan.

Dödar själen

Bland de nyfunna organismerna återfinns 90 växter, 23 reptiler, 16 groddjur, nio fiskar och ett däggdjur. Dessutom tillkommer hundratals insekter.

– De är så många att det har varit svårt att beräkna det exakta antalet, eftersom beskrivningarna återfinns i så många olika publikationer, säger Louise Carlsson på WWF.

Bland insekterna återfinns de märkligaste arterna. Stekeln Ampulex dementor injicerar ett speciellt gift i kackerlackor som förvandlar dem till viljelösa zombier, varpå steklarna i lugn och ro kan äta upp kackerlackorna levande. Artnamnet är hämtat från böckerna om Harry Potter – dementorer är varelser som suger ut själen ur sina offer.

Långa hörntänder

Den väldiga vandrande pinnen Phryganistria heusii yentuensis blir 54 centimeter lång, vilket gör den till världens näst längsta insekt.

Även bland ryggradsdjuren finns ett antal säregna varelser. Trädgrodan Gracixalus lumarius kan växla färg som en kameleont. Hannarna har en taggig, eller snarare knottrig hud, som känns som sandpapper om man tar i den.

Fladdermusen Hypsugo dolichodon är liten som nästan alla insektätande fladdermöss men är försedd med osedvanligt långa hörntänder. Möjligen lever den på stora insekter med hårda skal.

Forskarna påpekar att många av dessa märkliga arter är hotade till sin existens på grund av den extrema skogsskövlingen i Sydostasien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.