Forskare följer upp tidigare naturvårdsprojekt längs floden Rehns sträckning i Nederländerna. Se klippet där Frank Collas, forskare vid Radboud University, berättar om några av miljövinsterna. Foto: Beeldtaal/The River Care research program

Nya sidokanaler längs Rhen får fågel och fisk att trivas

Uppdaterad
Publicerad

Femton år av naturvårdsarbete längs floden Rhens sträckning i Nederländerna lönade sig, visar ny forskning. Den biologiska mångfalden ökade samtidigt som risken för översvämningar minskade.

Forskare i Nederländerna har följt upp nyttan med kostsamma naturvårdsprojekt längs stora vattendrag. 

Tanken med de här projekten är ofta att förena flera olika målsättningar. Det handlar om att minska risken för översvämningar och öka den biologiska mångfalden, samtidigt som det inte ska behöva ske på bekostnad av sjötrafiken.

Andelen fåglar ökade

I en studie, som publiceras i tidskriften Science Advances, beskriver forskare inom naturgeografi och miljövetenskap några av resultaten av ett 15 år långt arbete med att vårda naturen och skapa översvämningsskydd längs floden Rehns sträckning i Nederländerna. De har tittat på ett 400 kvadratkilometer stort område längs 300 kilometer.

Bland annat har de sett hur andelen fåglar ökade med 13 procent under perioden och däggdjuren med tre procent. De baserar sin studie på ett register med över två miljoner artobservationer.

Fåglar och andra djur trivs vid de nya sidokanalerna längs Rhen. Foto: Rob Leuven

– Jag tycker att det känns väldigt hoppfullt, men vi hoppas förstås att det här bara är början. Om man tittar på den biologiska mångfalden globalt sett så ser vi i stället en minskning, säger Menno Straatsma, forskare i naturgeografi vid Utrecht University och en av forskarna bakom studien, till SVT Vetenskap.

Egna sidokanaler åt djuren

En av de åtgärder som har påverkat den biologiska mångfalden på ett positivt sätt är konstruktionen av sidokanaler längs Rhen. Det här har gjort att sjötrafiken inte behöver störa djuren, som har fått egna små kanaler. När floden blir bredare minskar också risken för översvämningar.

Menno Straatsma hoppas att fler länder följer Nederländernas exempel. De här åtgärderna kan nämligen skydda utsatt bebyggelse när havsnivåerna stiger.

– I områden nära havet är det väldigt viktigt att titta på sådana här lösningar, särskilt i ett längre perspektiv. Men i det kortsiktiga perspektivet är det viktigast att arbeta för att öka den biologiska mångfalden, säger Menno Straatsma.

Förvaltar lärdomarna

Sedan 2013 pågår ett projekt i Nederländerna som heter River Care, där syftet är att förvalta lärdomar från tidigare naturvårdsprojekt. Forskare som deltar i projektet har bland annat sett hur rödlistade fiskar har etablerat sig i områden där floden har breddats.

Frank Collas ser hur rödlistade fiskar etablerar sig i områden med sidokanaler. Foto: Beeldtaal/The River Care research program

– Det ger en bra fingervisning om sidokanalens miljömässiga värde. När man skapar sidokanaler så här kan man fortsätta med sjötrafik på floderna. Man kan ha både och, bara man tänker efter, säger Frank Collas, forskare vid Radboud University.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.