Öga-mot-öga-samtal ökade öppenheten mot transpersoner Foto: Esteban Felix

Nyfikenhet tar död på fördomar

Publicerad

Främlingar fick en mer positiv syn på transpersoner efter ett tio minuters samtal. Genom att slänga begreppet ”prata inte med främlingar” i väggen kan man enligt forskning och experter skära ner på sina fördomar.

Fördomar gör så att vi dömer människor utan att vi egentligen känner dem. Vissa personer får utstå effekter av fördomar mer ofta än andra. Därför arbetar många forskare med att komma på metoder för att få människor att minska på dem. En ny studie som har riktat in sig på fördomar mot transpersoner visar sig att öga-mot-öga-samtal är det mest effektiva sättet att ta död på de förutfattade meningarna.

Skapa nya perspektiv

Forskare skickade ut volontärer som knackade dörr för att ha ett bearbetande samtal på tio till femton minuter med främlingar gällande transpersoner. Volontärerna skulle reagera i en hjärtligt avslappnad ton snarare än att läsa från ett manus eller anteckna punkter. I konversationen bad volontärerna testpersonerna att tänka sig in i någon upplevelse där de har blivit behandlade annorlunda. Det hela handlade om att ta in hur någon annans upplevelse har varit genom att likna den med en egen upplevelse.

Efter samtalet ställde sig deltagarna mer positiva och öppna gentemot transpersoner och deras rättigheter. Studien visar även att åsikterna efter samtalet verkar hålla i sig längre jämfört med andra försök till att övertyga personer att minska sina fördomar genom tv-reklam, mejl, telefon eller föreläsningar.

– Man brukar säga att fördomar växer när man har ett långt avstånd till någon, när man sedan kommer nära och lär känna personer så suddas fördomarna ofta ut, säger psykologen Liria Ortiz.

En av tio ändrades

Samtalen ändrade ungefär en av tio personers attityder mot transpersoner och deras rättigheter. Man upptäckte också att det gav samma resultat oavsett vilka undergrupper personerna tillhörde så som partitillhörighet, kön och etnicitet. Det spelade heller ingen roll ifall att den som pratade själv var transperson eller inte.

– De flesta människor med fördomar är inte helt övertygade och då tror jag att den här metoden går. Men om en person är 100 procent övertygad om sin fördom så tror jag inte att metoden fungerar. Det finns en viss gräns. Det är svårt att säga vart gränsen går, säger Liria Ortiz.

Testpersonerna blev även utsatta för transfobisk reklam en tid efter samtalet. Men uppföljningarna visade att det trots detta var effekten av samtalen som höll i sig.

Sudda ut dina egna fördomar

För att bli av med fördomar har Liria Ortiz några tips. Första steget är att lära känna sina fördomar, andra är att inte kämpa emot dem. När man sedan har accepterat sina fördomar och märker att de dyker upp så ska man försöka vara nyfiken mot personer man har fördomar om.

– Om jag kämpar emot mina fördomar så tänker jag att jag inte får känna så, jag får till exempel inte tänka att det är fel med transpersoner. Då begränsar jag mig och tar avstånd, säger Liria Ortiz. I dessa lägen blir fördomarna oftast starkare då man inte kan prata med någon om dem.

Hon menar att om man i stället accepterar sina fördomar och medger att de finns så är det enklare att prata med personer om dem, det är enklare att komma nära, fråga och bli nyfiken. När man tar sig tiden att prata med någon med andra livserfarenheter än sina egna visar forskning att det ofta leder till en inblick av nya perspektiv.

– Att vara nyfiken kan få de negativa fördomarna att bli färre, säger Liria Ortiz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.