Forskarna lyckades framställa grundämnet för första gången 1996 genom att med hög hastighet bombardera en blyfolie med zinkjoner. Fusionen av de två atomkärnorna gav ett grundämne med atomnummer 112 vilket innebär att atomkärnan innehåller 112 protoner. Atomkärnan var bara stabil i bråkdelar av en sekund, men genom att mäta strålningen som avgavs när atomkärnan föll sönder kunde man identifiera det nya grundämnet.
En födelsedagspresent
Nu har alltså namnet Copernicium blivit officiellt godkänt. Och detta följer traditionen att namnge nya ämnen efter framstående forskare. Tidigare har exempelvis Niels Bohr och Wilhelm Röntgen fått egna grundämnen uppkallade efter sig.
Det nya grundämnet får den kemiska beteckningen Cn och är det tyngsta man känner till, 277 gånger tyngre än det lättaste grundämnet väte. Namnet Copernicium tillkännagavs den 19 februari som en födelsedagshyllning till den framstående astronomen.
Olof af Wåhlberg
Faktaruta – Nicolaus Copernicus
Nicolaus Copernicus var en polsk astronom som föddes den 19 februari år 1493. Hans arbete var grunden för den heliocentriska världsbilden – att solen är centrum för solsystemet och att planeterna kretsar runt den. Därmed menar många att Copernicus var den som lade grunden för astronomin som vetenskap.