En skräpig indisk strand 2015. Foto: Rajanish Kakade/AP/TT

Nytt hopp för miljön: Plastätande bakterie upptäckt

Publicerad

Forskare har hittat två typer av plastätande bakterier utanför New Delhi i Indien. Nu hoppas man att fyndet kan leda till lösningen på ett av vår tids stora miljöproblem.

Fyndet gjordes i våtmarker vid staden Greater Noida som ligger några mil utanför den indiska huvudstaden.

De indiska forskarna från Shiv Nadar University upptäckte två typer av bakterier som ska kunna bryta ner polystyren, vilket används i exempelvis engångsartiklar och förpackningar av plast.

– Det som började som en vetenskaplig upptäcksfärd i våtmarkerna vid universitetsområdet har resulterat i den här viktiga upptäckten av plastätande bakterier, säger Rupamanjari Ghosh på Shiv Nadar University till Times of India.

Enorma mängder skräp

Förhoppningen är att fyndet ska kunna leda till nya, mer miljövänliga, metoder att återanvända plast och avlägsna plastskräp i naturen.

– Människans beroende av plastartiklar har ökat kraftigt genom åren, vilket har resulterat i enorma mängder plastavfall i miljön som leder till negativa effekter för ekosystemet, säger Richa Priyadarshini, ledare i forskningsteamet bakom upptäckten, till Times of India.

Liknande fynd gjordes 2016 när japanska forskare hittade en bakterie som kunde bryta ner PET-plast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer