I en studie av en frisk äldre befolkningsgrupp syns ingen koppling mellan kolesterolsänkare och en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Foto: TT

Förebyggande medicin mot högt kolesterol gjorde ingen nytta

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge pågått en debatt kring huruvida statiner är bra eller inte att använda som förebyggande åtgärd för hjärt- och kärlsjukdomar hos den äldre befolkningen. En ny studie visar att det inte ger någon effekt, trots att tidigare studier visat att det gör det.

Statiner är ett av de vanligaste läkemedlen i Sverige som ofta används för att sänka kolesterolet. Idag rekommenderar Läkemedelsverket statiner som förebyggande behandling av hjärt- och kärlsjukdom för personer som ligger i riskzonen eller redan drabbats.

Frågan om statiner som förebyggande behandling har dock varit omdiskuterad och en del ifrågasätter om biverkningsriskerna i framför allt den äldre åldersgruppen vägs upp av nyttan. Det skriver Läkemedelsvärlden.

Statiner kontra inte statiner

Med en observationsstudie publicerad i British Medical Journal vill en spansk forskargrupp ge ett nytt inlägg i diskussionen. Forskarna har tittat på närmare 50 000 hjärt- och kärlfriska äldre personer i åldrar från 75 år och uppåt. Patienterna följdes från år 2006 till 2015 i en patientdatabas i spanska Katalonien. 

Under studieperioden påbörjade 6 558 av patienterna statinbehandling för att förebygga hjärt- och kärlsjukdom. Forskarna undersökte hur det gick för dem i jämförelse med de som inte fick statiner.

Ingen skillnad

Bland patienterna som inte hade diabetes syntes inga skillnader i hjärt- och kärlinsjuknande eller total dödlighet mellan de som behandlades med statiner och de som inte behandlades med statiner.

Men för de som hade diabetes typ 2 minskade risken för hjärt- och kärlsjukdom med 24 procent och den totala dödligheten med 16 procent om de behandlades med statiner. Effekten sågs i åldrarna 75–84 år.

Spansk population

Peter M Nilsson, överläkare och professor i hjärtkärlforskning vid Lunds universitet, tycker att studien är ett intressant inlägg i debatten då över tio procent av den vuxna befolkningen i Sverige äter statiner. Men han anser att man inte kan dra allt för stora slutsatser.

– För det första är det en observationsstudie, man kan inte dra några slutsatser om orsak och verkan. De har även tittat på en spansk population som ju är skyddad av medelhavskost, det är därför inte säkert att dessa observationsdata som gäller där även gäller i vårt land, säger han.

Skillnad på när det används

Han vill också förtydliga att studien belyser så kallad primärprevention, det vill säga att undvika debut av hjärt- och kärlsjukdom hos friska personer. Det är en annan sak när det handlar om sekundärprevention, det vill säga att undvika ett nytt insjuknande hos de som redan drabbats.

– Man kan därför inte dra slutsatsen så långt att statiner inte lönar sig hos äldre, för de har bara tittat på primärprevention. Man vet däremot att en äldre människa som redan haft en hjärt- eller kärlsjukdom kan ha nytta av statiner, säger Peter M Nilsson.

Inte dra alla över samma kam

Men det allra viktigaste, anser han är att inte dra alla äldre över en kam.

– Det forskarna vill varna för är överförskrivande och överanvändande. Det är självklart att man ska vara försiktig vid förskrivning, men jag tror inte att man ska utesluta sådan behandling helt för äldre, säger Peter M Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.