Foto: Dan Hansson/SvD_TT

Nytt svenskt genombrott för säkrare prostatadiagnostik

Uppdaterad
Publicerad

Nytt svenskt test för att upptäcka prostatacancer ska undvika onödiga operationer som riskerar att göra män impotenta.

I Sverige är prostatacancer den vanligaste cancerformen för män. Årligen drabbas cirka 9000 män i Sverige, enligt siffror från cancerfonden.

Idag används PSA-test för att upptäcka prostatacancer. Men metoden har länge varit ifrågasatt på grund av mängden resultat som visat sig vara falskt positiva och att testet i vissa fall missar att upptäcka cancer.

Hälsoundersökningar

Nu har en grupp forskare på Karolinska institutet tagit fram ett nytt test för prostatacancer. Forskarna menar att metoden är betydligt säkrare och kommer leda till att färre män får ett felaktigt cancerbesked med påfrestande undersökningar och svåra behandlingar som följd.

– Det är ett ordentligt steg framåt. Många säger att det här är ett vägskäl. Vi har hållit på med PSA i 20 till 25 år och det här är förhoppningsvis något som kan förändra det ordentligt till något bättre. Dessutom finns det ett stort intresse internationellt. Det finns många länder som vill börja använda eller testa provet, säger Henrik Grönberg, författare till studien och professor vid Karolinska institutet.

Nya testet mäter flera olika proteiner

Det nuvarande PSA-testet som används för screening undersöker mängden av ett protein, så kallat prostata specifikt antigen (PSA), som produceras av prostatakörteln. Vid prostatacancer är nivån av PSA förhöjt men även vid normala förhållanden kan nivån öka. Till exempel kan godartad prostataförstoring och inflammation i prostatakörteln ge ökade nivåer av PSA. Testet har därför visat sig ge många resultat som är falskt positiva och som har lett till onödiga undersökningar och i vissa fall behandlingar som inte hade behövts.

– Bara i Stockholms har två tredjedelar av männen som lämnar vävnadsprov från prostata inte cancer som behöver behandlas. När man lämnar en biopsi sticker man en nål tolv gånger genom ändtarmen till prostata. Det är inget enkelt prov och många som gör det vill inte göra det en till gång, säger Henrik Grönberg.

Färre vävnadsprov

Det nya testet, som forskarna har döpt till STHLM3, är ett kombinationstest. Testet kommer precis som PSA-testet att göras genom att man lämnar ett blodprov. I blodet mäts sedan nivåerna av sex olika proteiner tillsammans med över 200 genetiska markörer. De sex proteinerna som valts ut bygger på en screening av över 100 olika cancermarkörer.

För att testa den nya metoden har forskarna analyserat blodprov från närmare 60 000 män i Stockholm i åldrarna 50 till 69 år mellan åren 2012 och 2014. Resultaten från studien visade att STHLM3-testet ledde till att 30 procent färre biopsier behövdes ta för att kunna säkerställa en diagnos.

– Det är en otroligt stor studie vilket gör att vi kan vara säkra på de resultat vi har, säger Henrik Grönberg.

 ”Allt som skärper diagnostiken är bra”

Rebecka Arnsrud Godtman är läkare och har forskat på prostatacancer. Hon är positiv till de resultat som studien visat.

– Allt som skärper diagnostiken är bra. Vi utsätter många män med vävnadsprover som kanske inte ens behöver det. Vi tror att ungefär hälften av de tumörer vi hittar med screening hittas i onödan. Dessutom kan kanske det här testet hjälpa läkare att ta fram vilka som behöver gå vidare med ytterligare undersökningar, till exempel med magnetkamera, säger Rebecka Arnsrud Godtman, forskare och läkare på Sahlgrenska.

De forskarna som ligger bakom studien menar dessutom att det nya testet kan medföra besparingar för sjukvården genom att färre operationer och undersökningar behöver göras i onödan.

– Vi har gjort ordentliga hälsoekonomiska utvärderingar Om vi byter ut det gamla testet med PSA mot den nya, STHLM3, kommer landstingen göra besparingar genom att det blir färre behandlingar och biopsier.

Enligt Henrik Grönberg, kommer testet finnas tillgängligt i Stockholms redan i mars nästa år. Hur det kommer se ut i övriga delar av landet och om prov kommer skickas från andra landsting till Stockholm för att analyseras är ännu inte bestämt.

Referens

'Prostate cancer screening in men 50-69 years (STHLM3): aprospective population-based diagnostic study', Grönberg et al. The Lancet Oncology,online Nov. 9, 2015,  http://dx.​doi.​org/​10.​1016/​S1470-2045(15)00361-7.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hälsoundersökningar

Mer i ämnet