Foto: TT

Ökad sjukdomsrisk med få spermier

Uppdaterad
Publicerad

Män som har svårigheter att bli fäder löper ökad risk att drabbas av sjukdom senare i livet. Den slutsatsen drar forskare vid Skånes universitetssjukdom efter att ha analyserat män med få spermier.

Många män med fertilitetsproblem riskerar att drabbas av andra sjukdomar senare i livet. Den slutsatsen drar forskare vid Skånes universitetssjukhus efter att ha analyserat 192 män med få spermier. Männen jämfördes med 199 åldersmatchade kontroller.

Det visade sig att en tredjedel av dem med fertilitetsproblem och som var under 50 år hade låga nivåer av det manliga könshormonet testosteron, så kallad hypogonadism. Detta tillstånd var sju gånger så vanligt, jämfört med män utan fertilitetsproblem.

Dessa män hade också låg bentäthet, en riskfaktor för frakturer och benskörhet. Dessutom visade de tecken på förhöjda blodsockernivåer och insulinresistens, något som skulle kunna innebära att de löper högre risk att drabbas av diabetes senare i livet.

Forskningen presenteras vid en pågående kongress för urologer i München, Tyskland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer