Illustration av jätteråttan som fått namnet Uromys vika. Foto: Velizar Simeonovski/ The Field museum

Gigantisk okänd jätteråtta hittad – lever i träden och äter nötter

Uppdaterad
Publicerad

På Salomonöarna har ryktet länge gått om den halvmeterlånga råttan. Nu har en däggdjursforskare och hans medförfattare äntligen hittat jätteråttan som lever i träden.

Det är ovanligt att hitta en ny djurart. Därför blev däggdjursforskaren Tyrone Lavery från The University of Queensland, Australien, väldigt intresserad när han för sju år sen besökte ön Vangunu och fick höra ryktet om att det skulle leva en jätteråtta i träden i skogen. Befolkningen kallade den för Vika, berättar han för SVT Vetenskap.

Han gav sig den på att hitta den och det krävdes hela tio besök till ön innan hans medförfattare Hikuna Judge äntligen fick syn på jätteråttan och fångade den.

Den är brun, en halvmeter lång från nos till svanstipp och väger nära ett kilo. En vanlig brunråtta brukar bli cirka 30 centimeter med svansen borträknad och väger runt 400 gram.  

Jätteråttan, som har fått artnamnet Uromys vika, lever uppe i träden och äter ngali-nötter, men förmodligen även andra nötter och frukter. Den bygger sitt bo i växter som växer på träden.

– Vi vet inte om den lever i familjer men vi tror att den föder ungefär en till två ungar, säger Tyrone Lavery.

Svår att hitta

Eftersom råttan lever i träden så var det inte lätt att hitta den. Salomonöarna är ett tropisk land öster om Papua Nya Guinea, en plats med mycket regn.

– Det var väldigt svårt, vi behövde vandra långt genom svår terräng och campa i skogen. Vi lagade all mat över öppen eld och sov i tält. Råttan är också svår att hitta eftersom den lever uppe i träden och skogen är väldigt tät, säger Tyrone Lavery till SVT Vetenskap.

Ganska söt

Råttan hittades tillslut i ett område i skogen där träd höll på att huggas ner av ett företag. Det var då Tyrone Laverys medförfattare Hikuna Judge hittade råttan. Han var där när ett träd fälldes och råttan ramlade ner.

Tyrone Lavery tycker att råttan är en viktig upptäckt. Han berättar att nu när de vet att den finns så kan man jobba med att bevara och skydda den.

– Den är faktisk ganska söt om man jämför med råttorna som bor i våra städer, säger Tyrone Lavery.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.