Maria Larsson, professor i perception och psykofysik, kan känna dofter i sina drömmar. Foto: Eva Dalin / TT

”Om jag somnar hungrig kan jag känna lukten av mat i mina drömmar”

Uppdaterad
Publicerad

Hon forskar kring dofter och själv tillhör hon den lilla skaran som till och med kan drömma i dofter. Och i veckan kunde hon och hennes kollegor presentera ett samband mellan ett försämrat luktsinne och en tidigare död. Doftforskaren Maria Larsson svarar på fem frågor om kanske vårt minst utforskade sinne.

Är det verkligen sant att du kan drömma i dofter?

– Haha, ja, det stämmer faktiskt. Det verkar som att ungefär fem procent av alla människor har den här förmågan. Ofta är det människor som utsätts för mycket dofter i vardagen, som kockar eller vinintresserade, eller personer som arbetar med att tillverka parfym. Dofter är ju i grunden något kemisk; något som faktiskt kommer in i näsan, men om man ständigt utsätter sig för olika dofter så kan det bildas doftminnen som gör att man känner en doft. För mig kan det innebära att jag drömmer om mat om jag går och lägger mig lite hungrig. Men det kan vara gott även i drömmen!

Hur ska man göra om man vill förbättra sitt doftsinne?

– Helt enkelt bli mer medveten om dofter! Det finns dofter runtomkring oss hela tiden som vi kanske inte känner, och dessa kan man försöka bli medveten om. Vill man verkligen hårdträna kan man ta hjälp av kryddor som svartpeppar eller dill, och lära sig deras dofter. Dill och svartpeppar är exempel på bra och tydliga dofter. Studier har dessutom visat att det är just träning som skiljer doftexperterna från amatörer. Med träning stärks sannolikt kopplingarna i hjärnan som gör att man blir bättre på att urskilja dofter och göra så att de känns angenämare. Eftersom smak och doft är intimt sammankopplade kan på så sätt kan en riktigt god middag bli ännu godare!

Varför blev du intresserad av lukt?

– Från början forskade jag på minnesfunktioner och vad det är som händer med minnet hos folk som drabbas av demens. Men då någon gång på mitten av 90-talet kom det forskning som visade ett samband mellan ett försämrat luktsinne och demenssjuka. Det är kanske inte så konstigt eftersom vårt luktsinne är det sinnet som är starkast bundet till våra minnes- och känslofunktioner. Ganska snabbt insåg jag hur outforskat vårt luktsinne faktiskt är.

Finns det någon skillnad mellan mäns och kvinnors doftsinne?

– Ja, det gör det faktiskt! Som 30-åring är man i sina bästa lukt-år, och som 30-årig kvinna är man dessutom extra vass. Faktum är att kvinnor generellt har bättre luktsinne än män oavsett ålder. Det är lite oklart om varför det är så, men det kan bero på att kvinnor generellt är mer intresserade och mer uppmärksamma på dofter, och att kvinnor dessutom tenderar att ha lättare att beskriva dofter. Att det däremot skulle kunna finnas en sorts ”mansdoft” förvånar mig inte. Män har generellt mer svettkörtlar än kvinnor och innehållet i svetten är dessutom lite annorlunda.

Varför behövs det ett helt forskninsprojekt om doftsinnet?

– Luktsinnet verkar både evolutionärt och forskningsmässigt vara satt lite på undantag; vi är ju som människor betydligt mer beroende av våra andra sinnen, som till exempel synen. Men luktsinnet kan ge många viktiga ledtrådar om våra liv. Till exempel kunde vi i veckan presentera forskning som visar att det ser ut att finnas ett samband mellan ett försämrat luktsinne och en tidigare död, kanske på grund av att man tappar aptiten när maten smakar mindre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.