Omega-3 kan hjälpa mot barncancer

Publicerad

Omega-3-fettsyran DHA kan både angripa cancerceller och skydda friska celler hos barn med cancer i nervsystemet. Det visar en ny studie från svenska och amerikanska forskare. Den här dubbla effekten ger nu hopp om att i framtiden kunna använda Omega-3 som komplement till cellgifter vid behandling av barncancer.

Förutom leukemi är cancer i nervsystemet den vanligaste cancern hos barn och prognosen för sjukdomen är mycket dålig. Omkring 40 procent av barnen som drabbas dör av sjukdomen.

Man vet sedan tidigare att Omega-3-fettsyran DHA kan skydda friska nervceller från celldöd och även den kan döda vissa typer av cancerceller men i den här nya studien ville forskarna förstå mer exakt hur DHA påverkar cancern.

DHA kan få cancercellerna i nervsystemet hos barn att på ett kontrollerat sätt begå självmord, utan att friska celler i omgivningen tar skada, vilket annars är fallet med de flesta cancermediciner.

– På samma gång som DHA dödar cancerceller i nervsystemet via hydroperoxyfettsyror, skyddar DHA friska nervceller från celldöd via protektiner, säger Helena Gleissman, forskare vid Karolinska institutet och studiens huvudförfattare.

– Om vi kan hitta ett sätt att styra denna process finns det alltså en god chans att DHA kan verka som både svärd och sköld hos neuroblastompatienter (små barn med cancer i nervsystemet) och fungera som ett komplement till cytostatikabehandling (cellgifter).

Studien bygger på ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Harvard Medical School. Forskarna går nu vidare och undersöker hur DHA kan användas på bästa sätt i cancerbehandling.

Anders Nord

Omega-3-fettsyran DHA finns framförallt i fet fisk, så som lax och makrill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.