Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det måste införas kraftfulla åtgärder för att minska smittspridningen” säger ECDC:s Andrea Ammon. Foto: AP/TT

Omikron tar över i EU – hotar vården

Uppdaterad
Publicerad

Nationella hälsomyndigheter bör överväga ytterligare restriktioner för att minska smittrisken och hålla kontakterna nere mellan olika hushåll och personer i olika åldrar under julhelgen, enligt ECDC.

– Det är mycket sannolikt att omikron-varianten kommer att öka antalet personer som behöver vårdas på sjukhus liksom antalet dödsfall framöver, jämfört med prognoserna vi hittills haft, säger EU:s smittskyddsmyndighet ECDC:s chef Dr. Andrea Ammon i ett skriftligt uttalande. 

Minska kontakterna under ledigheten

Enligt ECDC-chefen räcker inte ökad covid-vaccinering i dagsläget. Fler restriktioner som minskar smittan under julheglen lär behövas.

Exempel på restriktioner som ges i rapporten är munskyddsanvändning, distansarbete, att minska trängsel i offentliga miljöer och kollektivtrafik samt krav på handhygien och god ventilation. De länder som lättar på restriktioner kan förvänta sig snabbt ökande smittotal enligt ECDC som anser att smittspårning måste prioriteras.

Mycket hög risk för folkhälsan

ECDC:s prognoser visar att omikron-varianten av covid-19 kommer att ta över efter den nu dominerande delta-varianten i EU medlemsstater inom två månader. Den totala risknivån för folkhälsan bedöms som mycket hög i denna uppdaterade riskbedömning (RRA) idag. Den förra publicerades av ECDC 24 november.

Omikron verkar vara mycket mer smittsam än tidigare mutationer vilket enligt ECDC sannolikt tyvärr kommer att uppväga att den möjligen är mindre farlig än deltavarianten. Därför anser EU-myndigheten att nya restriktioner krävs för att hålla smittspridningen nere och ge mer tid att hinna vaccinera så många som möjligt i befolkningen.

Krävs mer solidaritet inför jul

Testning av alla med covid-symtom är också ett viktigt redskap enligt ECDC, och detta gäller även fullvaccinerade. Den som känner symptom ska isolera sig för att hålla trycket på vården nere.

Vaccination av hela befolkningen är allra viktigast enligt ECDC för att möta hotet från omikron-varianten. Nära en halv miljon liv inom EU har redan räddats av covid-vaccinen. Påfyllnadsdoser ger ökat skydd mot delta-varianten och sannolikt också mot omikron-varianten enligt den nya rapporten.

– När julhelgen stundar krävs solidaritet mer än någonsin, avslutar Dr. Andrea Ammon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Omikron kan vara mer smittsam, men också ge mildare sjukdom. Virusforskaren Ali Mirazimi svarar på tre frågor om omikron-varianten. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet