Hur ser kost ut som är både hälsosam och hållbar för tio miljarder människor? Den frågan ställde sig 37 forskare med kunskap inom nutrition, matproduktion och hållbarhet när de för tre år sedan tog fram kostrekommendationer för en planetär hälsodiet publicerad i The Lancet. Nu har italienska forskare från universitet Politecnico di Torino undersökt vad som skulle hände om vi alla skulle äta enligt kostråden som EAT-Lancet komissionen tagit fram. De presenterar sina resultat i Nature Food.
Totalt minskad vattenanvändning
Genom att analysera data om matproduktion i 173 länder har forskarna konstaterat att den totala vattenanvändningen skulle minska med tolv procent om länderna skulle äta enligt rekommendationerna som EAT-Lancet föreslår. De största besparingarna kan göras i länder där det produceras mat som kräver mycket vatten, exempelvis kött och socker. USA och Israel skulle exempelvis kunna mer än halvera vattenanvändningen vid matproduktionen.
Ökad användning för länder med vattenbrist
Men för 40 procent av världens befolkning skulle dieten innebära en ökning av vattenanvändning, och i flera länder skulle den dubbleras. Stora delar av ökningen skulle dessutom ske i fattigare delar av världen där det redan är ont om rent vatten, främst i Sub-Sahara, Sydasien och Sydostasien. För att kunna äta enligt kostråden i dessa områden krävs bland annat en effektivisering av matproduktionen.
Inte optimerad för miljö
EAT-Lancets kostrekommendationer bedöms kunna sänka de globala växthusgasutsläppen markant. Men kosten är inte framtagen för att minska miljöpåverkan så mycket som möjligt, utan har ett stort fokus på att vara just hälsosam.
– EAT-Lancet kosten är inte optimerad för hållbarhet, utan är utvecklad för att vara hälsosam. Men för att kunna producera den globalt, inom jordens gränser, behöver vi även göra en omställning och utveckla mer hållbara metoder i jordbruket, säger Line Gordon, föreståndare för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet, som varit med att ta fram kostråden.
Spela videon för att höra Line Gordon berätta om hur länder med vattenbrist ska kunna äta enligt kostråden.
EAT-Lancets kostrekommendationer
Eat Lancets kostråd togs fram 2019 för att kunna nära 10 miljarder människor till 2050. Mer frukt och grönt, baljväxter och nötter måste ätas globalt enligt kostråden. Däremot måste det konsumeras mindre animaliska produkter, socker och raffinerade korn, borde minska både för människors och planetens hälsa. I Argentina konsumeras 23 gånger mer nötkött än rekommenderat, medan konsumtionen av nötter skulle behöva nästan tiodubblas globalt för att nå kostråden.
Mest vatten skulle kunna sparas i USA, Brasilien och Kina. Vattenproduktionen skulle öka som mest i Indien, Indonesien och Nigeria, eftersom de skulle behöva öka sin produktion av köttprodukter, mejeriprodukter och vegetabilisk olja.