Ont i käken kan vara hjärtinfarkt

De flesta vet att smärtor i bröstet kan vara ett tecken på en mycket allvarlig sjukdom, på hjärtinfarkt. Det som betydligt färre är medvetna om är att även helt andra symptom, som ont i käken eller tänder också kan vara tecken på en pågående hjärtinfarkt.

Den senaste forskningen på området visar nämligen att 6 procent av alla patienter som drabbas av det livshotande tillståndet hjärtinfarkt inte alls får bröstsmärtor som strålar ut i vänsterarmen. Dessa drabbas istället av smärta i svalg, käke, käkled, öra eller i tänderna.

Förutom bröstsmärtor är faktiskt den här typen av smärta ett av det vanligaste tecknen på hjärtinfarkt. Därför är det viktigt att uppmärksamma sådana här symptomen när en akut hjärtsjukdom ska diagnostiseras, menar professor Annika Isberg från Umeå universitet, som presenterade den mest aktuella kunskapen på området vid en stor tandläkarkongress i Göteborg idag.

Akuten istället för tandläkaren?
Frågan är då om man ska sätta sig på akuten och inte ringa tandläkaren nästa gång man får tandvärk eller ont i käken?

Nej, säger Annika Isberg, som inte vill skapa någon panik som leder till rusning till akutmottagningarna. Men hon menar att det är viktigt att vara uppmärksam på vilken typ av smärta det handlar om.Vanlig tandvärk skiljer sig nämligen från den typ av smärta som kan innebära att en hjärtinfarkt är på gång.

Om man får en tryckande och brännande känsla i käke eller svalg så kan det tyda på en infarkt. Den här smärtan utlöses av en fysik ansträngning, som att gå i trappor till exempel. Vanlig tandvärk däremot är ofta av en mer bultande och värkande karaktär och har ingen direkt koppling till fysisk aktivitet.

– En av femton tandläkare kommer under sin karriär att drabbas av att en patient dör eller insjuknar i väntrummet eller i tandläkarstolen på grund av att patienten ifråga inte förstått sina symptom utan hamnat hos en tandläkare istället för en hjärtspecialist, säger Annika Isberg.

Anna Kats/Bodil Appelquist
Vetenskapsnyheterna SVT

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer