Om cookies på våra tjänster

Vi har placerat cookies på din dator och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här: Om cookies och personuppgifter

Orangutanger ammas i över åtta år

En ny studie visar att unga orangutanger ammas i över åtta år. Foto: Sven Hoppe/TT

Vilda orangutanger ammas ända upp i åttaårsåldern, vilket är rekord bland primaterna. Orsaken är troligen att många unga orangutanger skulle riskera att svälta ihjäl om de inte fick extra näring av mamman.

Det framgår av en ny studie i Science Advances.

I studien har forskarna, som letts av den amerikanska evolutionsbiologen Tanya Smith, analyserat halterna av grundämnet barium i tänder från fyra vilda orangutanger som dött i regnskogarna på Sumatra och Borneo.

Granskning av tänder

Barium är rikligt förekommande i bröstmjölk och anrikas i skelett och tänder under amningstiden. Genom att granska bariumhalterna i tänderna har det gått att se när orangutangerna ammats.

Intressant nog visade det sig att de unga orangutangerna fortfarande ammades vid över åtta års ålder. Rekordet i studien sattes av en individ av okänt kön som fortfarande sökte sig till moderns bröst när den dog vid 8,8 års ålder.

Detta är en betydligt längre amningsperiod än hos någon annan primat, inklusive människan.

Varierad diet

Ungdjuren livnärde sig dock inte på bröstmjölk hela tiden. Efter det första levnadsåret fluktuerade ammandet med toppar under delar av året när tillgången på frukt i regnskogarna var dålig.

Under sådana perioder tvingas orangutangerna leva på en näringsfattig diet vilket kan leda till svält hos unga, oerfarna individer. Det tycks alltså som om bröstmjölken är viktig för ungdjurens överlevnad under nästan hela deras uppväxt.

Fakta: Orangutanger

Visa

Orangutanger finns bara på öarna Sumatra och Borneo i Sydostasien. Sentida genetiska studier har visat att de tillhör två olika arter, sumatraorangutang (Pongo abelii) och borneoorangutang (Pongo pygmaeus).

Skövlingen av regnskogarna på de två öarna har slagit hårt mot båda arterna. Den totala stammen på Sumatra omfattar cirka 14 600 djur. På Borneo återstår 54 000 orangutanger.

Källa: IUCN

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.