Orkan över Karibien, fotograferad från den internationella rymdstationen ISS 2004. Foto: Wikimedia Commons

Orkaner hotar nya breddgrader

Uppdaterad
Publicerad

Forskning visar att tropiska orkaner rör sig allt längre från ekvatorn än vad de gjorde för 30 år sedan, och anledningen tros vara klimatförändringarna.

Det har stormat rejält de senaste åren, och oväder efter oväder har dragit förbi. De senaste vi minns är orkanen Sandy och tyfonen Hayian, som inte bara ledde till förödelse i USA och på Filippinerna, utan också väckte frågan om hur klimatförändringarna faktiskt påverkar vädret.

Rör sig mot polerna

I en ny amerikansk studie visas att tropiska orkaner rör sig allt mer från ekvatorn, mot nord- och sydpolen. Genom att titta på var stormen når sin maximala styrka, har de kunnat se att de tropiska orkaner förflyttat sig ungefär 50 kilometer norrut på en tioårsperiod.

– Det är en frågeställning som man har försökt besvara länge, men det har varit svårt att mäta huruvida de faktiskt förflyttats, säger Gunilla Svensson som är professor vid meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Att mäta när en orkan börjar och slutar har varit ett problem i den här typen av forskning, eftersom tillgänglig data inte varit tillräcklig. Men forskarna i studien har hittat ett smart sätt att se om orkanerna flyttats mot polerna.

De har beräknat positionen för orkanens maximala styrka, och sen jämfört statistik under 30 år. Då kan de konstatera att orkanernas maximum har förflyttat sig 53 kilometer norrut på norra halvklotet, och 62 kilometer söderut på södra halvklotet, per 10 år.

Klimatförändringar

Enligt forskarna bakom den här studien beror det på klimatförändringar och ett varmare klimat, något som Gunilla Svensson håller med om.

– När klimatet blir varmare ökar havsytans temperatur och de atmosfäriska förhållandena förändras vilket medför att orkaner kan bildas längre från ekvatorn. Orkaner livnär sig på avdunstning från vattnet, och dör ut när de kommer in över land. Det är därför bara kuststäder drabbas av orkaner, säger Gunilla Svensson.

Orkanerna har flyttat sig relativt långt på bara 30 år, och Gunilla Svensson tycker att det är viktigt att fortsätta följa utvecklingen år för år.

– Om orkanerna når områden som vanligtvis inte har så starka stormar så är risken att samhällena inte är förberedda. I områden där orkaner förekommer kan man förbereda sig så man vet hur man ska agera vid en orkan.

Sverige inte i riskzonen

Enligt Gunilla Svensson kommer Sverige orkanerna inte att kunna drabba Sverige.

– Nej, inte som tropiska orkaner. De tappar för mycket i styrka på vägen. Men kraftiga vindar från utdöende orkaner kan nå hit.

Studien ”The poleward migration of the location of tropical cyclone maximum intensity” publiceras i veckans nummer av tidskriften Nature.

Fakta: Tropiska orkaner

Tropiska orkaner, även kallade tropiska cykloner eller tyfoner, är virvelstormar som bildas i när lågtryck råder över vissa havsområden med tropiskt klimat. För att en tropisk cyklon ska bildas krävs det att vattenytans temperatur är över 27 grader. Då bildas vattenånga som stiger och kan göra att åskväder bildas ovanför. Lågtrycket gör då att åskvädret dras in i lågtrycket, och virvelvindar bildas. I vissa fall blir virvlarna större och större, och bildar en virvelstorm där vindarna har orkanstyrka på mins 33 meter per sekund.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.