-Att förebygga att våra barn och unga mår psykiskt dåligt, det är en otroligt viktig uppgift för samhället. Och det finns väl alltid problem med att använda metoder som man inte riktigt vet om de är bra eller inte, säger Ann Charlotte Smedler, docent i psykologi.
Enligt Ann Charlotte Smedler så tyder mycket på att psykisk ohälsa hos barn har ökat de senaste decennierna, men många förebyggande metoder för att hjälpa de barn som har problem saknar vetenskapligt grund.
I Sverige används ett hundratal program men inget av dem har utvärderats här. Det handlar till exempel om metoder som samtal, eller att lösa problem i grupp.
Men enligt rapporten, som är gjord av statens beredning för medicinsk utvärdering, så kan en del metoder leda till att situationen till och med blir sämre för barn med ett visst beteende.
-Om man har program som bygger på att man för ihop ungdomar som har problem med aggressivitet, testar gränser och är utagerande, så riskerar problemen att förvärras, säger Ann Charlotte Smedler.
Malin Näfver