Den fuktiga och syrefattiga jorden har hjälpt till att bevara skelettet. Foto: NIKU

Ovanligt fynd i Trondheim

Uppdaterad
Publicerad

Ett ovanligt välbevarat skelett från 1000-talet har hittats under en utgrävning i Trondheim. Med hudrester och något som verkar vara hjärnsubstans i kraniet.

Fyndet gjordes i samband med utgrävningarna av Klemenskyrkan i Trondheim centrum i Norge enligt NRK. När arkeologerna grävde stötte de på en träkista som såg ut att vara nära på nygjord, men det visade sig att den var 800-900 år gammal.

När de öppnade kistan fanns där ett komplett skelett med hudrester på benen och något arkeologerna tror är hjärnsubstans i kraniet. Det rör sig troligen om en man.

– Den fuktiga och syrefattiga jorden som skelettet legat i är anledningen till att skelettet är i så gott skick, säger Ingeborg Sæhle, arkeolog vid Norska institutet för kulturminnesforskning till SVT Vetenskap

Massan de funnit i kraniet kommer skickas på analys för se om det verkligen är hjärnsubstans.

– Att ha hittat ett skelett begravt på den här kyrkogården, som tillhör den äldsta kyrkan hittills i Trondheim, det är väldigt stort, säger Ingeborg Sæhle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.