Nu visar en långtidsstudie från Lunds universitetssjukhus att kvinnor som innan första graviditeten har ett BMI (Body Mass Index) över 25, och som alltså räknas som mer eller mindre överviktiga, löper sex gånger högre risk att utveckla diabetes senare i livet, än de kvinnor som inte var överviktiga. Foto: TT

Övervikt före graviditet ökar risken för diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som är överviktiga innan de skaffar barn löper mycket högre risk att få diabetes senare i livet. Det visar ny svensk forskning.

När Madeleine Andersson i Lund väntade sin son Gabriel, nu ett år och fem månader gammal, fick hon graviditetsdiabetes. Hennes kropp klarade helt enkelt inte av att producera tillräckligt av hormonet insulin för att bryta ner sockret i blodet.

– Jag hade inte ens tänkt tanken, när jag fick reda på att jag hade graviditetsdiabetes, berättar hon när SVT Nyheter träffar henne på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Utvecklade typ 2-diabetes

Ett år senare gick hon på kontroll och då visade det sig att hon hade utvecklat typ 2-diabetes – en kronisk och allvarlig sjukdom som kan vara svår att upptäcka till en början.

– Jag blev lite chockad över att jag hade typ 2-diabetes för jag trodde det hade försvunnit, säger Madeleine.

Större risk för överviktiga

Madeleine tillhörde en riskgrupp – hon vägde några kilo mer än vad hon behövde och rörde inte så mycket på sig.

Nu visar en långtidsstudie från Lunds universitetssjukhus att kvinnor som Madeleine, som innan första graviditeten har ett BMI (Body Mass Index) över 25, och som alltså räknas som mer eller mindre överviktiga, löper sex gånger högre risk att utveckla diabetes senare i livet, än de kvinnor som inte var överviktiga.

Studien gjordes på 13.000 kvinnor i södra Sverige och löpte över 17 år.

”Måste ta tag i detta nu”

– Vi blev förvånade över det tydliga resultatet. Det är mycket tydlig skillnad, och det som är ett bekymmer är att övervikt ökar bland unga människor, och fertila kvinnor väger mer nu än vad de gjorde för ett antal år sedan. Det här kommer att bli ett problem så vi måste ta tag i detta nu och försöka stoppa den utvecklingen, säger Mona Landin-Olsson, docent och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, som har lett studien.

Studien visade också att en hög viktuppgång under graviditeten inte ökade risken för diabetes. Det var i stället kvinnornas vikt innan de blev gravida som var avgörande.

– Jag var lite lat av mig innan jag blev gravid och motionerade inte så mycket. Men nu väger jag mindre än när jag blev gravid, så jag är på god väg med träningen, säger Madeleine Andersson och skrattar.

Rådet: Gå ner i vikt

Diabetes får man inte bara av att vara överviktig. Det måste finnas ett anlag i botten.

– Man behöver vara medveten om riskerna med övervikt, och gå ner i vikt innan man blir gravid om det är möjligt, säger läkaren Ulrika Moll, som också står bakom studien.

”Sjukvården har varit slarvig”

Enligt forskarteamet måste sjukvården nu bli bättre på att hitta och följa upp de kvinnor som löper högre risk.

–  Där har sjukvården varit slarvig och inte följt med riktigt. Vi har en grupp kvinnor där diabetesförekomsten kommer att bli väldigt hög och dem ska vi inte släppa, utan följa dem och göra specialinsatser för att förmå dem att inte utveckla diabetes, säger Mona Landin-Olsson.

– Det viktigaste är att få de här kvinnorna att röra på sig, att hålla så låg vikt som möjligt och ha bra kostvanor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.