Hör du till dem i din bekantskapskrets som aldrig kan klappa i takt eller är du den tondöva i familjen som aldrig kan sjunga en låt utan att dina familjemedlemmar håller för öronen?
För vissa saker ger övning färdighet men när det handlar om hur väl vi kan uppfatta en melodi eller hålla takten så har övning ganska liten effekt.
Enligt hjärnforskaren Fredrik Ullén och hans forskargrupp så beror nämligen dessa musikaliska färdigheter mer på gener än på hur mycket du har övat på just detta.
Resultaten är en del av den forskning Fredrik Ullén bedriver som handlar om att ta reda på hur det kommer sig av vissa är mer musikaliska än andra och vad som faktiskt sker i våra hjärnor när vi blir riktigt duktiga på att spela ett instrument.
Forskare tog hjälp av tvillingar
I en stor studie med över 10 000 tvillingar har Fredrik Ullén och hans forskargrupp studerat hur övning påverkar den musikaliska förmågan.
I studien ingick både enäggs- och tvåäggstvillingar där den ena spelat ett instrument under lång tid och den andra tvillingen bara hade spelat lite grann. Tvillingarna fick göra enkla övningar som testade deras gehör och rytmkänsla medan forskarna noterade hur väl de presterade.
Det visade sig att förmågan att uppfatta melodier och känna rytm och takt var lika hos de båda tvillingarna. Den tvilling som hade spelat ett instrument och på så sätt övat upp sina förmågan presterade tvärtom vad man kunde tro, inte alls bättre.
– Man kan ju tro att träning ger färdighet. Men när vi tittade på den generella förmågan att uppfatta musikaliska ljud så berodde det mest på genetiska faktorer, säger Fredrik Ullén, hjärnforskare på Karolinska institutet.
Talang gör att vi vill öva
Även om det visat sig att gener kan påverka grundläggande kunskaper som just gehör och taktkänsla så måste man öva för att kunna bli en fullfjädrad musiker. Men även hur mycket tid vi väljer att lägga ned på något påverkas av våra medfödda färdigheter. Den kopplingen är ganska tydlig och något som de flesta nog känner igen, menar Fredrik Ullén.
– Är man inte är duktig på det man gör så skulle man antagligen inte fortsätta. Dessutom brukar vi märka ganska tidigt vad vi har fallenhet för. Får vi positiv feedback från andra så blir vi taggade och fortsätter då att öva. Är man däremot inte lika duktig så känner man nog ganska snabbt att det här var inget för mig. Det är nog en viktig förklaring till att man ser ett samband mellan förmåga och intresse att öva, säger Fredrik Ullén.
Unik studie på enäggstvillingar
Att kunna ta reda på vad som är talang som vi har ärvt och vad som faktiskt är ett resultat av hårt arbete och övning är en ganska svår uppgift. Men nu har Fredrik Ullén och hans grupp lyckats hittat tio stycken par enäggstvillingar där den ena har mer musikalisk träning än den andra. Eftersom enäggstvillingar har samma genetiska anlag och dessutom växt upp i samma miljö så kan tvillingarnas olika musikaliska färdigheter enbart bero på hur mycket, respektive lite de har övat.
Med hjälp av magnetkameror ska forskarna nu studera tvillingarnas hjärnor och se om de kan se några tydliga skillnader.
–Det är ett spännande nytt kapitel för att det är första gången man har tittat på effekter av att han tränat mycket samtidigt som man har kontrollerat för alla genetiska faktorer. Jag kan ju redan nu avslöja att vi har hittat en del. Vi ser faktiskt en del skillnader som är samma som de vi ser hos musiker och icke-musiker. De verkar som om de som spelat ett instrument har ”styrketränat hjärnan” för att klara av dess övingar, säger Fredrik Ullén.
Mer om musikalitet i kvällens Vetenskapens värld, 23 maj. SVT2 kl.20.00