Pappor har lägre testosteronnivåer

Publicerad
Pappor har lägst testosteronnivåer när deras barn föds, sedan går de sakta upp med tiden. Nu vill forskarna veta hur testosteronet förändras när de delar föräldraskapet mer lika med sina partners under lång tid.

När Lee Gettler, antropolog vid University of Notre Dame, publicerade artikeln om att mäns testosteronnivåer går ner i samband med barnens födelse lät reaktionerna inte vänta på sig. Var pappor mindre ”riktiga män” än andra? Fick barnpassning män att bli mindre maskulina?

Lee Gettler är fortfarande irriterad över medieuppmärksamheten då.

– Det finns faktiskt ingen riktigt klar koppling mellan testosteronnivåer och libido, säger han idag vid presskonferensen på AAAS i Chicago.

Fäderna i studien rapporterade oftare att de haft sex under veckan som gått än män som inte hade barn och rent evolutionärt vore de inte gynnsamt att män förlorade sexlusten efter endast en avkomma, framhåller forskarna.

Kraftigt sjunkande nivåer

 Gettler och de andra forskarna mätte hormonnivåerna hos män vid 21 års ålder och vid 26 års ålder och jämförde testosteronvärdena mellan de som blivit fäder under tiden och de som inte blivit det.

Forskningen är en del av den större CEBU-studien (Longitudinal Health and Nutrition Survey). Ideen kom från det faktum att testosteron sjunker hos många djurarter där hannen hjälper honan att värna avkomman. Till exempel hos fåglar där honan ruvar äggen länge.

Och mycket riktigt verkade det alltså vara likadant hos människor. Fäderna hade kraftigt sänkta testosteronnivåer – särskilt just då barnen föddes.

– I efterhand tror jag att det mest berodde på att tiden kring barnens födelse är så kaotisk, sade Lee Gettler. Man sover inte, äter inte och givetvis påverkar det även testosteronnivåerna.

Hemmamän lägst

Men faktum kvarstår. Papporna hade lägre testosteronnivåer även lång tid efter förlossningen, om man jämför med singlarna i studien. Dessutom hade de män som rapporterade att de tillbringade mest tid med sina barn efteråt allra lägst testosteronnivåer och det inspirerade Gettler till nästa steg i den här forskningen.

Det  blir att undersöka vad som händer när barnen blivit störrre.

Vad händer till exempel med männens testosteronnivåer, om det är kvinnan som gör karriär och han stannar hemma med barnen.

Det ska Lee Gettler reda ut i sin nya studie.

– Vi vill veta hur länge testosteronnivåerna förblir låga efter barnens födelse och vad som påverkar hur länge de stannar nere, säger han. Min egen partner arbetar till exempel natt och vi ses knappt under veckorna. Hur påverkar en sådan modern livssituation testosteronet? Det vore intressant att veta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer