Passion lika effektivt som kokain

Publicerad

Intensiva kärleksupplevelser kan ge samma typ av smärtlindring som vissa droger. En riktig passion kan helt enkelt jämföras med effekten av till exempel kokain, visar ny forskning.

När vi är inne i en intensiv förälskelse händer saker med oss på det psykiska planet. Vårt humör förändras och det påverkar hur vi upplever smärta bland annat, visar en ny studie från Stanford university i USA, som granskat hur belöningssystemet i hjärnan påverkar smärta.

Forskarna har granskat vad som händer i hjärnan när vi är kära. 15 nyförälskade personer fick titta på bilder på personen de var förälskade i samtidigt som forskarna granskade vad som hände i deras hjärnor.

Samma effekt i hjärnan som droger
– Det visade sig att de delar i hjärnan som aktiverades av intensiva kärleksupplevelser är samma delar som ger smärtlindring när man tar en drog, säger Arthur Aron, professor i psykologi och en av författarna till studien.

De förälskade försökspersonerna utsattes även för smärta samtidigt som de fick se bilder av sin käresta. Kärleksupplevelsen som bilden gav fungerade då på samma sätt som en drog och gav smärtlindring.

Detta innebär inte att forskarna nu tänker rekommendera patienter att slänga sina smärtlindringsmediciner och satsa på att bli förälskade istället. Snarare ger det en insikt om hur smärtlindring fungerar och om som händer med oss när vi blir riktigt förälskade.

Det studien däremot inte visar är vad som händer med oss och våra smärtupplevelser när förälskelsen lägger sig, eller om kärleken visar sig vara obesvarad...

Bodil Appelquist

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer