Passiv rökning dödar 600 000 per år

Publicerad

Omkring ett av hundra dödsfall världen över är orsakade av passiv rökning. Siffror som innebär att den passiva rökningen ligger bakom över 600,000 dödsfall per år. Och våra små är inte undantagna i statistiken. 165 000 av dessa är barn.

Detta är slutsatserna av den första studien om den samlade globala effekten av passiv rökning. För att kunna undersöka omfattningen dödsfall relaterade till passiv rökning, använde forskarna data från år 2004, det sista året heltäckande uppgifter fanns tillgängliga för de studerade 192 länderna.

Hjärtproblem vanligast
Från dessa uppgifter kunde man utläsa att 379 000 av dessa dödsfall var relaterade till hjärtproblem, 165 000 till luftvägsinfektioner, 36 900 till astma och 21 400 till lungcancer. Alla orsakade av passiv rökning.

Forskarna hoppas nu på striktare regler kring rökning på offentlig plats.

Gynnar även rökarna
Bara 7.4 procent av världens befolkning lever i länder med lagstiftade rökförbud på vissa offentliga platser. I de områdena har man kunnat visa att den generella risken att utsättas för passiv rökning minskar med 60 procent. Forskarna menar att förutom de uppenbara fördelarna dessa restriktioner innebär för ickerökare, så har även rökarna som försöker bli av med sitt beroende en större framgång.

Barn är speciellt utsatta
All exponering går dock inte att kontrollera med lagstiftning. Den vanligaste platsen för barn att utsättas för passiv rökning är i hemmet. De undviker inte heller röken i samma utsträckning som en vuxen aktivt kan välja att göra. Dessutom är deras små kroppar extra utsatta för riskerna.

I studien som presenteras i nästkommande nummer av The Lancet, inkluderade man ej de 5.1 miljoner som avlidit av aktiv rökning. Om man hade gjort så hade dödsfallen orsakade av rökning varit 5.7 miljoner år 2004.

Annelie Larsson, Vetenskapsnyheterna SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer