Arkivbild. Sömnlös fotograf vid fullmåne. Foto: TT

Så påverkas vi av fullmånen – eller inte

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot måndag kommer vi svenskar att kunna uppleva en så kallad blodmåne. Fullmåne och månförmörkelse på samma gång, men vad har fullmånen egentligen för påverkan på oss jordlingar? Det verkar som att den får oss att sova mindre än vanligt, men det beror på vem man frågar.

Fullmånen har genom tiderna ansetts påverka oss och har spelat roll i historien.

Inom sagornas värld har varulven förvandlats under fullmånen och i det militära användes dess ljus av britterna när deras flygvapen RAF bombade Lübeck i sin första stora aktion mot Nazityskland.

Men hur stor roll spelar den för oss människor? Vissa personer hävdar att de sover sämre när månen är full, och det finns forskning som stödjer det.

Svensk studie

En studie gjord i Schweiz som presenterades 2013 visade att det tog försökspersonerna fem minuter längre tid än vanligt att somna och att de sov 20 minuter kortare än vanligt vid fullmåne.

Vid en liknande studie som gjordes ett år senare i Göteborg kom forskarna fram till ett liknande resultat.

Men i Tyskland håller man inte med. Vid Max Plancks psykiatriska institut i München, har man i en omfattande studie, baserad på 1 000 försökspersoner, nått ett helt motsatt resultat – att fullmånen inte har någon som helst påverkan på sömnen.

Och en studie gjord i Oxford 2008 kom fram till slutsatsen att det inte finns något bevis för att månens faser reglerar den mänskliga biologin.

Påverkar djurlivet

Däremot påverkar månen djurlivet.

– Maneter går upp till ytan vid fullmåne, bland annat, säger Bengt Edvardsson universitetslektor för institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

Tidvattnet blir också starkare vid fullmåne och i förlängningen påverkar tidvattnet även jordens form.

– Tidvattnet ”masserar” jorden. Jorden dras ut och trycks ihop och till och med jordskorpan påverkas.

Den som vill se månförmörkelsen i kväll har goda chanser. Månförmörkelsen kommer att bli mer utdragen än vanligt och pågå från 21.15 till 01.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.