Nu finns chansen att se fem planeter på rad. Foto: Nasa

Planetfest på vinterhimlen

Uppdaterad
Publicerad

Nu radar Merkurius, Venus, Mars, Saturnus och Jupiter upp sig på natthimlen för första gången sedan 2005.

Fem planeter kommer att vara synliga tillsammans på natthimlen de kommande två veckorna i en sällsynt uppställning som inte har inträffat på över ett decennium.

Det är Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus som kommer att rada upp sig och forma en diagonal linje från månen till horisonten. Med lite tur kommer de att vara synliga med blotta ögat.

– Dessa planeter är betydligt ljusstarkare än stjärnorna så de står ut i mängden och är lätta att se, säger Eric Stempels, forskare vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

Doldisen Merkurius dyker upp

Enligt astronomerna kommer Merkurius vara svårast att se, eftersom den är närmast horisonten.

– Merkurius är en planet som man inte ser så ofta, eftersom den är så nära solen. Så det är ett bra tillfälle att uppleva denna märkliga planet, menar Eric Stempels.

Den bästa tiden att se fenomenet är precis innan gryningen, då det fortfarande är mörkt. Med en kikare eller ett enklare teleskop kan det vara möjligt att se Jupiters månar och den röda skiftningen på Mars. Saturnus ringar kan vara svåra att se, men planeten kommer att ha en märklig form just på grund av ringarna.

En liknande uppställning av dessa fem planeter kommer att inträffa redan i augusti i år. Efter det kommer detta fenomen inte att ske igen förrän i oktober 2018.

Astronomens tips:

  • Hitta en platssom inte störs av annat ljus.
  • Sök upp en platt yta, där himlen inteskyms av höga hus eller träd.
  • Ta med en kikare eller ett enklareteleskop, helst med stativ för att få bättre fokus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.