Nedbrytbara plaster är ingen lösning på problemet med nedskräpning, menar forskare. Foto: TT

Plastforskare varnar för enkla lösningar

Uppdaterad
Publicerad

Nedskräpningen med plast är ett stort problem med stora konsekvenser för miljön. Ibland lyfts nedbrytbar plast fram som en lösning. Plastforskare varnar nu för att ta till enkla lösningar på komplicerade problem. 

Omkring hälften av den årliga produktionen av plast på 150 miljoner ton kastas bort varje år, enligt en artikel i tidskriften Science. USA står för ungefär 20 procent av plastskräpet. Där hamnar stora mängder av skräpet dessutom på soptippar, som är skadliga för miljön.   

En stor del av dagens plastprodukter är producerade med hjälp av olja som råvara. Men det finns också plaster som är tillverkade av andra råvaror, som sockerrör eller stärkelse. En del är designade för att brytas ner snabbt i naturen. 

Hänger på miljön

Men Ann-Christine Albertsson, professor i polymerteknologi vid Kungliga tekniska högskolan, varnar för att sätta för stor tilltro till de här plasterna. 

Det är nämligen inte säkert att de här plasterna hamnar i en miljö där det går snabbt för materialet att brytas ner. Samma problem kan uppstå i en kompost – inte heller där är det säkert att plasten tas om hand på önskat sätt. 

– Du kan aldrig riktigt bestämma vilket öde en plastbit får och var den till slut hamnar. Hur en viss plast bryts ner bestäms mycket av temperatur och andra faktorer i miljön, säger Ann-Christine Albertsson.

Ann-Christine Albertsson, professor i polymerteknologi vid KTH. Foto: Privat

Hör inte hemma i naturen

Eftersom konventionell plast tar längre tid på sig att brytas ner är det förstås viktigt att den inte slängs i naturen. Men inte heller nedbrytbar plast hör hemma där eftersom det är oklart när den bryts ner. 

– Varför kastar vi saker där de inte ska vara? Det är bättre att lämna till vårt sopsystem där de kan eldas upp under kontrollerade former och bli till energi, säger Ann-Christine Albertsson.

Löser inte problemet

Hon hoppas att fler blir medvetna om att plast bara är ett samlingsbegrepp för material som kan bestå av flera olika ämnen. Alla länder måste tänka igenom hur de producerar och gör sig av med plasten. Att ta fram nedbrytbara plaster löser inte nedskräpningsproblemet, menar Ann-Christine Albertsson. 

– Jag hoppas att vi blir bättre på att förstå att miljöfrågorna är otroligt komplicerade och att vi blir mer medvetna om våra skyldigheter. Sopor hör inte hemma i naturen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.