Se forskarna förklara varför det kan vara möjligt att finna liv på Pluto. Foto: Vetenskapens värld/SVT

Pluto kan ha förutsättningar för liv: ”Hisnande”

Uppdaterad
Publicerad

Bilder från rymdsonden New Horizons pekar på att det kan finnas flytande vatten under Plutos 230 grader kalla yta.

– Att hitta ett underjordiskt hav skulle ge oss anledning att tro att det har funnits eller finns liv på Pluto, säger planetforskaren Kelsi Singer.

På bilderna har forskarna kunnat urskilja ett landskap med bland annat berg och isvulkaner.  

– De visar att det är någon form av geologisk process som pågår, säger astrobiologen Kevin Peter Hand i Vetenskapens värld.  

Teorin: Ammoniak och snö bidragande faktorer 

Den röda färgen som syns på bilderna av Pluto är ammoniak, som sänker vattens frystemperatur. På bilderna syns också en typ av snö som består av kväve, kolmonoxid och metan. Forskare tror att det tjocka lagret av snö kan isolera värmen i Plutos inre från temperaturen vid ytan och på så sätt hålla kvar tillräckligt med värme för att isen ska smälta. Därför kan det, enligt forskarna, vara möjligt att hitta flytande vatten på Pluto, vilket i sin tur är en förutsättning för att det ska kunna finnas liv.

– Ingen hade trott att Pluto hyste liv, men nu är det möjligt och det är hisnande, säger planetforskaren Carly Howett.

Vill du veta mer om Pluto? Se “Vetenskapens värld: Pluto – en isboll med liv?” i SVT2 måndagen den 26 oktober klockan 20.00 eller redan nu på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.