Professor: ”Knapra värktabletter inte riskfritt”

Uppdaterad
Publicerad

En liten daglig dos värktablett med acetylsalicylsyra, till exempel Magnecyl eller Treo, minskar risken för flera vanliga cancersjukdomar. Men att själv börja medicinera utan läkares rekommendation kan vara livsfarligt, varnar experter.

Den som tar 75 milligram acetylsalicylsyra varje dag i fem år minskar risken för ett antal cancerformer med 30 procent. Det var slutsatsen i studien som presenterades i den medicinska tidskriften The Lancet i går.

Men Anders Ekbom, professor i epidemiologi vid Karolinska Institutet, avråder från att börja knapra värktabletter. Det är inte riskfritt, menar han.

-Personer som äter acetylsalicylsyra regelbundet får även andra utfall som de inte önskat. I studien väljer man att minimera risker som blödningar, och menar att ”det får man leva med”, säger Anders Ekbom.

Sjuka från början

Han påpekar att studierna där människor fått låga doser acetylsalicylsyra är gjorda på patienter med hjärt-kärlsjukdomar. Patienterna var alltså inte friska från början – och då går det inte att utan vidare översätta resultaten till friska människor.

Det är nämligen inte alls säkert risken skulle minska på samma sätt som den gjorde för de sjuka.

Magblödningar kan vara livsfarliga

Ett annat stort problem är nyttan kontra biverkningar. Den grupp som har störst risk att få cancer är också den som är känsligast för den allvarligaste biverkningen av acetylsalicylsyra, nämligen magblödningar – ett tillstånd som dödar ett antal människor varje år.

-Magblödningar blir vanligare ju äldre man blir. En magblödning som drabbar en 30-åring avlöper för det mesta utan problem. Men en magblödning som drabbar 75-80-åringar kan leda till döden, säger Anders Ekbom.

Det krävs mer forskning innan man kan rekommendera folk i allmänhet att ta acetylsalicylsyra varje dag – och det är inte ens troligt att det någonsin blir så.

Katia Elliott Bendz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.