Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rymdkapseln är inne i det rena rummet på Nasa och öppnas försiktigt. Se bilderna från avtäckningen i inslaget. Foto: Nasa

Damm och småsten kan besvara gåtan om hur planeter skapats

Uppdaterad
Publicerad

250 gram damm och småsten.

Där kanske svaret finns på hur planeter skapades för fyra och en halv miljarder år sedan.

– Vi är otroligt taggade allihopa, säger professor och planetforskaren Sara Russell som ska analysera proverna.

Nasas rymdsond skickades upp 2016, och fyra år senare kom den fram till asteroiden Bennu. Med hjälp av en griparm ut från farkosten fick den med sig ett markprov bestående av damm och småsten – det första någonsin som Nasa lyckats samla in.

Och nu, tre år efter att provet togs, har kapseln med damm landat på jorden. Nu ska innehållet analyseras i detalj, och det är stora frågor man hoppas få svar på.

– Den här asteroiden kan innehålla information om hur liv uppstod på vår planet, säger Dante Lauretta, forskningsledare för Osiris-Rex på Nasa.

Se bilderna från när rymdsonden hämtades hem från öknen i Utah, och togs in i ett helt rent rum för dokumentation, i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.