När Smedhagsskolan införde sovmorgon blev studieresultaten bättre, berättar rektor Lolitha Nilsson. Foto: SVT

Rektorn: ”Eleverna kommer till skolan pigga och gladare”

Uppdaterad
Publicerad

När barnen kommer upp i tonåren får de ett större sömnbehov. Det kan vara svårt att få det att fungera med skolarbetet. På Smedhagsskolan har de löst problemet genom att ge eleverna sovmorgon.

Att må bra har stor betydelse för hur det går för eleverna i skolan och god sömn är särskilt viktigt för tonåringar, som behöver omkring nio timmar. Men eftersom dygnsrytmen förskjuts när barnen går in puberteten, är det många som går och lägger sig senare på kvällen. Det gör att många har svårt att komma upp i tid till skolan.

Enligt Anders Hansen, överläkare i psykiatri, är det nog många tonåringar som helst skulle vilja sova från midnatt fram till nio på morgonen.

– Och det faktum att dygnsrytmen förskjuts, i kombination att man behöver mer sömn gör att många ha väldigt svårt att gå upp på morgonen, säger Anders Hansen till SVT Vetenskap.

Sömn ger resultat

På Smedhagsskolan i Hässelby i Stockholm har de löst problemet med att ge eleverna sovmorgon. Sedan tio år tillbaka har eleverna alltid sovmorgon och börjar klockan nio på morgonen.

– Elevernas resultat i skolan har gått upp och är de på lektionerna och kommer i tid så lär de sig också mer och då går resultaten upp, säger Lolitha Nilsson, rektor för Smedhagsskolan i Hässelby.

Psykiatern Anders Hansen menar att det finns en stark koppling mellan god sömn och inlärning.

– Sömn är oerhört viktigt för både fysiskt och psykiskt välbefinnande. Ser man på hjärnan så ser man att det sker en överföring från korttidsminnen till långtidsminnen under natten och det brukar man kalla för konsolidering. Därför är sömnen oerhört viktig för inlärning, säger han.

Aktiviteter på morgonen

Även fysisk aktivitet har betydelse för hur det går i skolan. På Smedhagsskolan kan morgonpigga elever motionera i stället för att ta sovmorgon.

– Skolan har också lagt på så att eleverna kan göra olika aktiviteter på morgonen, som boxning, basket eller joggning, eller också fotboll på morgnarna som gör att eleverna kan komma i gång lite innan skolan börjar, säger skolans rektor Lolitha Nilsson.

Lyssna på samtalet med Anders Hansen och Lolitha Nilsson i Vetenskapens värld på måndag den 28 augusti klockan 20:00 i SVT 2 eller på SVT Play. Hela måndagens program handlar om vikten av att må bra i skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.