Trots ökad oro – självmorden har minskat under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Trots ökad oro och depression visar svenska siffror att självmord faktiskt minskat under pandemin. Nu släpper forskare från Karolinska institutet en kartläggning av självmordsstatistik från tidigare pandemier i Sverige.

– De länder som har haft ökad psykisk ohälsa eller högre tryck på hjälplinjer har inte haft fler självmord. Det kan vara så att det finns en större oro men det kommer inte automatiskt att leda till en våg av nya självmord, säger Christian Rück, professor i psykiatri vid Karolinska institutet. 

Forskare och nyhetsmedier har spekulerat om coronapandemin skulle leda till fler självmord.

Färre självmord

Men enligt siffror från Socialstyrelsen från i våras så har självmorden minskat med 12 procent hos kvinnor, och är något lägre hos män jämfört med förra året. 

För att få en överblick över hur pandemier påverkar självmordsfrekvensen har Christian Rück jämfört dödsfall i självmord och influensa mellan 1910 och 1978. Han har alltså undersökt hur många som begick självmord under spanska sjukan, asiaten och hongkonginfluensan.  

Forskningen är ännu inte publicerad i en vetenskaplig tidskrift och är alltså inte i nuläget granskad av andra forskare. 

– År 1918 dog 25 000 i influensan. Det året hade minst antal självmord fram till nu, säger Christian Rück.  

Skyddande faktor

En studie publicerad i Psychiatry Research som undersökt självmordsstatistik från fem år tillbaka i den amerikanska delstaten Connecticut bekräftar den svenska studien. När delstaten under våren hade de tuffaste restriktionerna minskade antalet självmord med 13 procent. 

Det kanske rentav finns en skyddande faktor i pandemier.  

– Man kan tänka sig att sjukdomen blir en yttre gemensam fiende som mobiliserar oss allihop i samma riktning och förenar oss. Det kanske är lättare att vara ensam på julafton i år än förra året för nu ska man hålla sig undan, säger Christian Rück.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.