Psykologens uppmaning: Sluta inte, börja med något nytt

Uppdaterad
Publicerad

För att klara av att hålla nyårslöftet året ut rekommenderar psykologiforskarna att du ska börja med något nytt. Att sluta med något är svårare. Hur du formulerar ditt nyårslöfte har betydelse för resultatet. 

Se videon för att höra psykologens tips: värdera ditt löfte i pengar. 

När det nya året börjar är det många som vill börja ett nytt liv. Det ser man inte minst på gymmen under de första veckorna i januari. Men att avge ett nyårslöfte och lyckas hålla det hela året ut är lättare sagt än gjort.

Nu har psykologiforskare vid Stockholm och Linköpings universitet tagit reda på hur du ska gå tillväga för att lyckas. Forskarna följde drygt tusen människor som uppgav ett nyårslöfte under ett år. Studien är publicerad i Plos one.

De fann att de som ville påbörja någonting hade större chans att lyckas hålla sitt nyårslöftet, än de som ville sluta med något.

För att få en större chans att lyckas kan du därför formulera om ditt löfte. Vill du sluta leva ohälsosamt kan du istället börja träna. Om du vill sluta äta godis kan du istället börja äta frukt. Tekniken går att tillämpa på det mesta.

– Men det är svårare med rökning. Den typen av beteendeförändring är inte lika lätt att ersätta. Man kan fundera på varför man röker. Är det för att få en paus i jobbet eller för att komma utomhus. Kan man göra det ändå utan cigaretten, säger Per Carlbring, professor i psykologi på Stockholmsuniversitet.

Lärdomar från de som lyckas:

Drygt hälften av de som medverkade i studien uppgav att de hade lyckats hålla sitt nyårslöfte. Vad kan vi lära oss av dem?

Du måste veta varför du vill lyckas med ditt nyårslöfte. Är det viktigt för dig kommer du kämpa lite mer. Tänk även på att förberedda dig innan nyår. Om du ska börja träna, ha träningsskor och gymkortet redo. Ska du börja äta frukt, se till att det finns frukt hemma. På så sätt kan du börja på en gång.

Om du har en vän som vill börja samma resa kan ni ta hjälp av varandra. Berätta om ditt mål för dina nära och kära och se till att få stöttning och hjälp. Eller välj ut en vän som frågar hur det går, pushar och motiverar dig. Har du ingen person nära dig kan du hitta en likasinnad digitalt.

Tänk på att det finns perioder som är svårare och gånger du kanske inte lyckas. Se det inte som att du är tillbaka på ruta ett. Den tyngsta tiden är i början. Det tar i snitt 66 dagar att fastställa en vana. Lyckas du kämpa dig förbi den första tiden, blir det lättare sen. Men bakslag kommer drabba alla, ge inte upp för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.