”Quick-terapi kan vara svårt skadligt”

Uppdaterad
Publicerad

Teorin om att bortträngda, traumatiska minnen kan tas fram genom terapi har använts som förklaring i flera uppmärksammade rättsfall och ledde till att Thomas Quick kunde dömas för åtta mord. Nu menar en av världens främsta minnesforskare att den här typen av terapi är lika illa som lobotomering.

– Att han skulle ha mördat alla dessa människor men ändå vara oförmögen att minnas morden, tills han medicinerades och genomgick terapi för att minnas dem förefaller inte särskilt troligt, säger Richard McNally, professor i psykologi vid Harvarduniversitetet i USA, om fallet Sture Bergwall, eller Thomas Quick som han hette tidigare.

Bergwall erkände nästan 40 mord och dömdes för åtta av dem innan han tog tillbaka allt.

Förtränga knappast möjligt

Men övertygelsen att det går att mörda, förtränga det och sen återfå minnena av morden igen genom terapi motsägs av en lång rad vetenskapliga studier.

Människor som varit med om traumatiska händelser, som övergrepp, krig och våld minns det i allra högsta grad enligt forskningen.

– När någon utsätts för en verkligt traumatisk upplevelse, en händelse som injagar skräck och fruktan för ens liv, så utsöndras stresshormoner, vilket befäster minnet och gör det ännu mer levande. Så människor har snarare svårt att glömma traumatiska upplevelser, säger Richard McNally.

Falska minnen

Harvardprofessorn i psykologi är mycket kritisk till den typ av terapi som Thomas Quick enligt en uppmärksammad bok och dokumentär ska ha fått, och som går ut på att få fram traumatiska minnen som patienten antas ha trängt bort ur medvetandet.

Risken är mycket stor att falska minnen om till exempel övergrepp och våld kan uppstå hos patienten, och det har lyft frågan om människor har blivit dömda för övergrepp på falska grunder.

– Det här är det värsta som hänt mentalvården sedan lobotomeringen. Det är svårt att tänka sig något annat terapeutiskt misstag sedan man lobotomerade människor som har varit lika illa, säger Richard McNally.

I USA har det blivit mindre vanligt med terapi kring bortträngda minnen, dels på grund av en mycket hårt vetenskaplig kritik från tunga psykologiforskare som McNally, men också för att flera terapeuter stämts av missnöjda patienter.

Forskare samlas

På onsdagen samlades forskare i Stockholm för att diskutera vilka lärdomar svensk psykiatri bör dra av Thomas Quick-fallet. En av talarna var Richard McNally – och hans råd är att lyssna mer på forskningen.

– Terapeuter och forskare måste samarbeta mer som ett lag, så att vi kan avgöra vilka terapier som är mest säkra och effektiva. När teorier om mental hälsa och hur hjärnan fungerar avviker från etablerad vetenskap så uppstår det problem. Och för att undvika det måste vården av psykiskt sjuka baseras på solid vetenskap, säger Richard McNally.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.