Foto: TT och SVT

Quinoa kan föda världens hungriga

Uppdaterad
Publicerad

Nu har nästan hela quinoans DNA kartlagts. Det skriver tidningen the Guardian. Och forskare menar att grödan, som odlades redan för flera hundra år sedan av Inkafolket i Anderna, kan föda en hungrig värld.

– Quinoa är en oerhört tålig gröda och kan växa även i dåliga jordar, säger Mark Tester, professor vid King Abdullahs universitet i Saudiarabien och ledare för den grupp som har kartlagt quinoans DNA.

Quinoa tål både hög temperaturer och kan odlas även på hög höjd i dåliga jordar, skriver The Guardian. Därför kan grödan, som både är hälsosam och näringsrik, bli en bra födokälla. En stor fördel är att man kan använda odlingsmark som inte går att använda till andra grödor.

Stor potential att förbättra mattillgången

Andra grödor har genmodifierats för att klara av klimatförändringar och bli mer tåliga. Nu kan forskare gräva djupare även i quinoans DNA.

– Quinoa har en stor potential att kunna förbättra mattillgången globalt, säger Mark Tester.

Trots att quinoa är nyttigt och har lågt GI-värde, så är den globala konsumtionen fortfarande låg jämfört med till exempel ris, korn, majs och vete.

Nackdel – klena stjälkar

En nackdel med quinon är att plantan har långa stjälkar som kan knäckas om det blåser eller regnar mycket.

En annan nackdel är att fröna smakar något bitter, något som är växtens naturliga skydd mot fåglar och skadedjur. För att bli av med den bittra smaken krävs en process som kräver rikliga mängder vatten.  

– Med våra nya kunskaper kring quinoans DNA, så kan vi välja ut växtexemplar som inte producerar de här bittra substanserna vid odlingen.

Quinoa

Quinoa kan odlas upp till 4000 meters höjd och kan klara upp till 38 graders värme. Quiona är glutenfritt och innehåller grundläggande aminosyror, fiber, vitaminer och mineraler. Det har lägre GI-värde än många andra grödor, ett mått på hur snabbt blodsockernivån höjs av olika livsmedel.

Den mesta quinoan odlas i Peru, Bolivia och Ecuador. Priset på quinoa har nära tredubblats de senaste åren när efterfrågan skjutit i höjden.

Källa: The Guardian

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.