Isberg vid Jakobshavs glaciär på Grönland Foto: Beata Csatho

Rekordsmältning av Grönlandsisen

Uppdaterad
Publicerad

Genom att skanna av jorden uppifrån rymden har forskare kunnat konstatera att istäcket på Grönland smälter snabbare än man tidigare trott. 277 kubikkilometer is försvinner varje år.

I en vetenskaplig artikel som publicerats i tidskriften PNAS beskriver amerikanska forskare hur isen på Grönland reagerar på klimatförändringar. Den beter sig nyckfullt och smälter framförallt mycket snabbare än man tidigare trott.

– Det är en väl genomförd studie som visar spännande resultat. De här forskarna har lång erfarenhet inom området och deras slutsatser är helt rimliga, säger Ian Brown, forskare och specialist på övervakning av jorden från rymden på Stockholms universitet.

Lasermätning från rymden

Istäcket på Grönland är det näst största på hela jorden. Om det smälter helt och hållet skulle jordens havsnivåer stiga med hela sex meter. Att så mycket is skulle smälta är naturligtvis orimligt i dagens läge, men ny forskning vid University of Buffalo visar att det ändå går fortare än man tidigare trott.

Den nya studien är baserad på en teknik där en typ av laserskanner har använts uppifrån en av NASA:s satelliter för att mäta inlandsisens höjdförändringar. Problemet med de tidigare teknikerna har varit att de bara kunnat mäta vissa välstuderade glaciärer och inte visat de lokala variationer som förekommer i smältprocessen. Med den nya tekniken har forskarna kunnat visa att inlandsisen på Grönland inte smälter jämnt, det vill säga lika mycket samtidigt på alla ställen, något som de gamla teknikerna inte kunnat se.

Nyckfulla glaciärer

Enligt analysresultaten försvinner varje år 243 gigaton, det vill säga 277 kubikkilometer, av Grönlands istäcke. Men Grönlands inlandsis och glaciärer är nyckfulla. Islossningen varierar från år till år och plats till plats. Dessutom är det inte så enkelt att isarna gradvis smälter ju varmare det blir. I den här studien såg forskarna till exempel att vissa delar av glaciärerna till och med blev tjockare när temperaturen steg. Det här en av anledningarna till att det är så svårt att förutsäga isens reaktion på den globala uppvärmningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.