Foto: Göteborgs universitet/Karen AssmannVisa alla (5)
Visa alla (5)

Rekordvarmt havsvatten i Antarktis oroar forskare

Uppdaterad
Publicerad

Ett internationellt forskarteam har upptäckt områden i Antarktis där havsvattnet är varmare än tidigare mätningar visat. Något som kan påverka den globala havsnivåhöjningen.

Forskarteamet har de senaste månaderna varit på plats i Antarktis med isbrytaren Araon för att förbereda en omfattande polarexpedition för att kartlägga jättelika isgrottor och varma havsströmmar under glaciärer.

Vid mynningen av en glaciärgrotta vid Amundsenhavet sydost om Nya Zeeland, mätte forskarna temperaturen på havsvattnet, och upptäckte då att det var 1,6 grader Celsius.

– Vi blev lite chockade. Ingen har hittills känt till att vattnet i den här havsströmmen är så varmt. Det är varmare än några tidigare mätningar visat från den antarktiska kontinentalsockeln, säger Anna Wåhlin, professor på institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, som är en av forskarna som varit på plats vid Amundsenhavet.

– När vattnet är så varmt så smälter isen snabbt, den gröps ur underifrån. Så vi tror inte att det finns någon is kvar djupare ner i det här området.

Undersöker hur snabbt isen smälter

Forskarteamet har nu satt ut radarmätare på platsen, för att undersöka om hur snabbt isen smälter när det ständigt kommer i kontakt med denna varma ström av havsvatten. De planerar även att återkomma inom två år med en obemannad u-båt för att undersöka hur det ser ut djupare ner under havsytan.

– Problemet med Antarktis är att vi fortfarande vet så lite. Området där vi gjorde dessa temperaturmätningar är nästan helt outforskat, men eftersom havstemperaturen där visade sig vara varmare än man tidigare trott, kan det vara så även i andra områden, säger Anna Wåhlin.

Det är just brist på kunskap som forskarna kämpar med när det handlar om Antarktis. Forskarna vet fortfarande inte så mycket om denna kontinent som täcks av enorma ismassor.

Antarktis is kan höja havsnivån

Samtidigt är det viktigt att kunna ställa realistiska framtidsprognoser eftersom Antarktis anses vara den viktigaste faktorn när det handlar om havsnivåhöjningar orsakade av klimatförändringarna.

Det beror på att de gigantiska mängder is som ligger på land kan få stora konsekvenser för havsvolymen om de börjar smälta vid stigande luft- och havstemperaturer.

Detta är den stora skillnaden jämfört med Arktis där den största delen av isen redan ligger och flyter i havet, och alltså inte att får samma påverkan på havsvolymen vid en avsmältning.

Tidskriften Nature publicerar nu en ny modell som tar med fler faktorer än tidigare för att kunna ställa en realistisk prognos. Forskarna har utgått från hur stor del av havsnivåhöjningarna vid tidigare varma perioder i historien som orsakats av issmältning från Antarktis.

Jämför med tidigare varma perioder

Enligt den här modellen kommer issmältning från Antarktis bidra med en meter till den globala havsnivåhöjningen fram till år 2100, och mer än 15 meter fram till år 2500, om utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka i samma takt som i dag:

– Den här modellen är ett stort steg framåt, i och med att den bättre överensstämmer med avsmältning som skett tidigare i historien, under perioder då vi vet att vattenståndet var mycket högre än i dag, säger Anna Wåhlin, och fortsätter:

– Men vi behöver mer forskning i Antarktis. Problemet är att det är dyrt och svårt att ta sig dit, och det krävs mätningar över en lång tid för att verkligen kunna se hur snabba förändringarna är.

R. De Conto and D Pollard,. Contribution of Antarctica to past and future sea-level rise,. Nature 2016-03-30, doi:10.1038/nature17145

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer